Sismik parametreler ile bazı kaya mekaniği parametreleri arasındaki ilişkiler
- Tez No: 47850
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TUĞRUL BAŞOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonic velocities, shear modulus, elasticity modulus, bulk modulus, porosity, compressive strength, . cohesion, ir>o-rn?L friction angle, microfracture percentage
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÎSMÎK PARAMETRELER İLE BAZI KAYA MEKANİ?İ PARAMETRELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI Mehmet ALTINTAŞ Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet Tuğrul BAŞOKUR 1996, Sayfa:70 Jüri : Prof. Dr. Ahmet Tuğrul BAŞOKUR Prof.Dr. Turan KAYIRAN Doç. Dr. Zafer AKÇIğ Bu çalışmada, kireçtaşı, kumtaşı ve silttaşı karotlarmm P ve S sismik dalga hızları, kayma (shear) modülü, elastisite modülü ve bulk modülü gibi dinamik elastik parametreleri ve tek eksenli basma dayanımı, porozite, kohezyon, içsel sürtünme açısı ve mikrokırık yüzdesi gibi kaya mekaniği parametreleri arasında ilişkiler araştırılmış, bulunan ilişkilerin matematiksel ifadeleri çıkartılmış ve grafiksel olarak sunumları yapılmıştır, tlişkilendirmeler, en küçük mutlak değerler yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda, karotlarm sismik hızları ile dinamik elastik parametreleri ve kaya mekaniği parametreleri arasında kuvvetli ilişkilerin bulunduğu belirlenmiştir. Kayaçlarm, dinamik elastik parametre dagerlerindeki ve basma dayanımlarındaki artışların sismik hızları arttırdığı; porozite, kohezyon ve içsel sürtünme açısı değerleri ile sismik hızlar arasındaki ilişkilendirmelerin, veri yetersizliği nedeniyle temsil yeteneklerinin olmadığı; mikrokırık yüzdesindeki artışların ise sismik hız oranlarını yükselttiği görülmüştür. ANAHTAR KFJAW* '.'Itrasonik '.ü basma elastisite modülü, porozıtf içsel sürtünme yüzdesi. hız,, ka yma modü lü.. bulk rrcdülü, dayanımı, kohezyon, açısı, mikrokırık
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT M.Sc. Thesis RELATIONS BETWEEN SEISMIC AND ROCK MECHANICS PARAMETERS Mehmet ALTINTAŞ Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Tuğrul BASOKUR 1996, Page : 70 Jury : Prof. Dr. Ahmet Tuğrul BASOKUR Prof.Dr. Turan KAYIRAN Assoc. Prof.Dr. Zafer AKÇI? The relations between seismic velocities and dynamic elastic parameters (shear modulus, elasticity modulus and bulk modulus) and rock mechanics parameters such as unconfined compressive strength, porosity, cohesion, internal friction angle and microfracture percentage were investigated based on cores limestone, sandstone and siltstone. The emprical relations is linerized,- by transforming the equations in to logarithmic space. Then the data are fitted to a straight line which represents the desired model by minimizing the absolute differences between the data and theoretical model. A good correlation between wave velocities and rock mechanics parameters has been obtained. Statistical relations were indicated that dynamic elastic parameters and compressive strength of rocks increase with increasing seismic velocities. However, comparisons between porosity, cohesion, internal friction angle values and seismic velocities were appeared that a more reliable general correlation is not likely to be found v/ing to insufficiency of data. Microfracture percentage increase with increasing velocity ratio.