Enerji iletim hatlarında kullanılan direklerdeki gelişmeler
New development of towers in power transmission lines
  1. Tez No: 478529
  2. Yazar: KUMISSAY SAUDEGER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTUĞ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni nesil direkler, yeni izolatörler, kompozit malzemeler, FRP malzemeler, Transmission tower, new design of towers, new insulators, composite materials, FRP materials
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Enerji iletim ve dağıtımında kullanılan direklerde dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak direklerin biçimleri, ölçüleri değiştirilmekte, yeni malzeme olarak kompozit malzemeler kullanarak yeni nesil direk türleri, yeni tip izolatörler ve başka bileşenler geliştirilmektedir. Direk ölçülerinde değişiklikler yapıldığı için kuruldukları alan bakımından geleneksel direklere göre daha az yer kaplamaktadır. Kullanılan izolatörlerin de değerleri ve malzemeleri değişmektedir. Bununla birlikte, enerji iletim hattı bileşenlerinde kompozit malzemelerin hafif, dayanıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle kullanımı artış göstermektedir. Kompozit malzemeler yüksek gerilim izolatörlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tezde, yüksek gerilim enerji iletim hattında kullanılan izolatörlerdeki gelişmeler incelenmiştir. Zincir (pin) tipi; Long Rod ve kompozit kollu izolatörler için farklı direk açıklığı, farklı faiz oranı ve farklı irtifak alanı birim fiyatları dikkate alınarak ekonomik analizler yapılmıştır. Yaygın olarak kullanan izolatörler ile kompozit malzemeden yapılmış izolatörlerin irtifak alanı üzerindeki etkisi karşılaştırılmıştır. Hesaplama sonucunda, 400 kV enerji iletim hattı direklerinde zincir tipi ve Long Rod izolatör yerine kompozit kollu izolatör kullanılmasıyla istimlak alanının azaldığı açıkça görülmektedir. Cam/porselen malzemeli zincir tipi izolatör yerine kompozit kollu izolatör kullanımıyla izolatör maliyeti düşmektedir.
Özet (Çeviri)
For economic and technical reasons, future power transmission line will have to be built with new design concepts using new materials, reduction of construction costs and optimizing power delivery with restricted right of way. Due to changes in pole measurements, they take up less space than the traditional pole in the area they are built in, and the values and materials of the insulators used first change. However, the use of composite materials in energy transmission line components is increasing due to their light weight, durability and long service life. Composite materials are also widely used in high voltage insulators. This thesis covers the developments in the towers and insulators which used in high voltage power transmission line and economic analyzes were carried out. Pin type insulators made of glass and porcelain and Long Rod insulators made of silicon and composite materials are widely used in high voltage transmission line towers. The uses of composite cross arms insulators have become widespread due to the increase in the use of composite materials depending on technological developments. There was discussed experimental studies on new type of insulators made from composite and Fiber Reinforced Polymer (FRP) materials, and also the duty of insulators, the different types of insulators, their design characteristics and their application. Economic analyzes were carried out for different types of insulators, taking into consideration the span between towers, interest rate, easement area and unit price $/m2.