Muğla-Yatağan termik santralı emisyonlarından farklı düzeylerde etkilenen tarım ve orman topraklarındaki bazı aktivitelerinin araştırılması
- Tez No: 47855
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY HAKTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coal fired» Power Plant, emission, management phosphatase, enzyme activities, sulphur
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Muğla-Yatağan termik satralı emisyonlarından farklı düzeylerde etkilenen tarım ve orman topraklarındaki önemli toprak fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bazı enzim aktiviteleri ~"ı_._lanmiştir. Etkilenme düzeylerine göre toprak örneklerinin alınacağı alanların saptanmasında Orman Bakanlığınca 198 6 yılında yapılan orman amenajman haritaları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, toprak pH' sı ile fosfataz enzim aktivitesi arasında % 5 düzeyinde (r=-0.448) önemli negatif ilişki belirlenmiştir. Toprak biyolojik ve kimyasal analiz sonuçları, son 10 yıllık periyotta, orman amenajman haritalarında belirlenen etkilenme düzeylerinin ve etki sınırlarının Yatağan termik santralinin etkisi altında kalan bölgenin genişlemiş olabileceğini ortaya çıkarmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Termik santral, emisyon, amenajman, Fosfataz enzim ak'tivitesi, Kükürt
Özet (Çeviri)
In this study, some enzyme activities and important soil physical and soil chemical properties in forest soils that were affected in different levels by the emmission of Muğla-Yatağan coal-fired power plant were determined. Forest management maps that were made by Ministry of Forestry in 198 6 were used for the determination of the soil areas affected in different levels. In the study, between soil pH and phosphatase enzyme activities, considerable negative relation in %5 (r=-0.448) level was determined. According to the soil biological and chemical analysis results, in last ten year period, affection levels and sphere of influence determined in the forest amenagement maps may get wider.