Rasyonlara katılan sodyum bikarbonatın rumeniçi PH'sına, amonyak düzeyine ve toplam uçucu yağ asitlerine etkisi üzerinde bir araştırma.
- Tez No: 47856
- Danışmanlar: PROF.DR. A. BESİM GÜROCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rumen cannula, sodium bicarbonate, amonnia, rumen PH, total volatile fatty acid
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Doktora Tezi RASYONLARA KATILAN SODYUM BİKARBONATIN RUMENİÇİ PH'SINA, AMONYAK DÜZEYİNE VE TOPLAM UÇUCU YA? ASİTLERİNE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Halil İ. MUTLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.A.Besim GÜROCAK 1996, Sayfa: 43 Jüri : Prof.Dr.A. Besim GÜROCAK Prof Dr. Yılmaz YÜCELEN Prof Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Bu araştırmada, %1 ve %2 düzeylerinde rasyonlara katılan sodyum bikarbonatın rumen PH'sina, toplam uçucu yağ asitleri miktarlarına ve rumen NH3-N düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Denemede, rumen kanülü takılı üç adet akkaraman koç kullanılmış ve deneme 3x3 faktöriyel düzende yürütülmüştür. 15 günlük alıştırma periyodu ve periyod sonundaki üç günlük esas deneme döneminde örnekler, aç kanuna, yemlemeden 3 ve 7 saat sonra alınarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; yemlemeden sonraki 3. ve 7. saatlerde rumen sıvısı PH değerleri gruplar arasında önemli farklılıklar yaratmıştır. Katkılı gruplar, kontrol grubuna göre yüksek rumen PH değerine sahip olmuştur (P0.05). ANAHTAR KELİMELER: Rumen kanülü, sodyum bikarbonat, amonyak, rumen PH, toplam uçucu yağ asiti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis A RESEARCH ON THE EFFECTS OF SODIUM BICARBONATE SUPPLEMENTED IN THE RATIONS TO PH OF RUMEN, AMMONIA LEVEL AND TOTAL VOLATILE FATTY ACIDS. Halil İ. MUTLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agriculture Supervisor: Prof.Dr. A. Besim GÜROCAK 1996, Page: 43 Jury : Prof.Dr. A. Besim GÜROCAK Prof.Dr. Yılmaz YÜCELEN Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN In this research, the effect of sodium bicarbonate supplemented at the rates of 1% and 2% in the rations to PH and NH3-N level of rumen and amount of total volatile fatty acids. Three rumen cannulated Akkaraman rams were used in the 3x3 factorial experimental designed. The samples were collected and analysed during 15 days of incubation period followed by three days of main experimental period before feeding and in 3rd and 7th hours after feeding respectively. Experimental results indicated that there were significant differences among the groups according to PH values of rumen after feeding in 3rd and 7th hours. Supplemented groups have high PH values of rumen compared with control (P0.05).