Aletsel gözlem yapılan bir derin kazının sayısal analizlerle incelenmesi
The investigation of an instrumentally observed deep excavation by numerical analyses
  1. Tez No: 478601
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TONAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin kazı, yanal deplasman, inklinometre, elastisite modülü, Deep excavation, lateral displacement, ınclinometer, elasticity modulus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İnşaat Mühendisliği eski çağlardan beridir uygarlık kuran bir mühendislik dalı olması nedeniyle gelişen ve yaşayan toplumun gereksinimlerini karşılamak amacıyla günümüzde çok çeşitli projeleri uygulamaktadır. Bu projelerin özellikle kalabalık yaşam alanı bulunan ve yerleşik bir yapılaşmaya sahip yerlerde uygulanması durumunda derin kazılar gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Ortalama insan boyunu geçen her kazının güvenli gerçekleştirilmesi gerektiği bilinmektedir. Bu nedenle derin kazılarda güvenli bir iksa sistemi kullanılması gerekmektedir. Bir derin kazı iksa sistemini projelendirirken arazinin yerindeki mevcut durumunu en iyi temsil edebilecek parametreleri seçmek ve yapılan arazi çalışmaları ve laboratuar deneyleri sonucunda idealize zemin profilini oluşturmak başlangıç açısından en önemli adımı oluşturmaktadır. Bununla birlikte, güvenlik açısından derin kazılarda yanal yönde oluşacak hareketler mutlaka gözlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu tez çalışmasında, bir arazide gerçekleştirilmiş derin bir kazıda, kazı sırasında arazide ölçülen yanal deplasman değerlerinin, doğru parametreler kullanımı ile gerçekleştirilen sayısal analizler ile ne yaklaşıklıkta hesaplanabileceği incelenmiştir. Bu analizlerde sonlu elemanlar yöntemi ile çözüm yapan bir program kullanılmıştır. Program içerisinde drenaj koşulu olarak tanımlanan drenajlı, drenajsız A ve drenajsız B seçenekleri ayrı ayrı kullanılmıştır. Ayrıca, içerisinde kazı gerçekleştirilen zemin hem tek tabaka hem de iki tabaka olarak dikkate alınmıştır. Kısaca, bu çalışmada sonlu elemanlar yöntemini kullanan bir bilgisayar programı kullanılarak, derin bir kazıda, arazide, yerinde oluşan yanal deplasmanların seçilen doğru parametrelerin kullanımı ile gerçekleştirilen sayısal analizler ile tahmin edilmesi için bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Civil engineering is a professional engineering discipline that has been used to establish civilizations for ages and today, it carries out several projects to meet the needs of the developing world. When these projects are carried out in residential and crowded areas, deep excavations are inevitable. It is widely known that any excavation that exceeds the average height of a human must be performed safely. Therefore a safe retaining structure needs to be constructered for any deep excavation.It is the most important step for a start to determine the parameters that best represent the present state of the area and to form the ideal soil profile as a result of the field surveys and laboratory tests when a braced excavation is planned. Furthermore, in deep excavations, lateral movements needs to be observed and all the necessary measures must be taken. In this thesis, the approximation that can be achieved with the help of numerical analysis for the values of lateral movements measured during an excavation in a field has been studied. In the analyses, a programme that solves the problems with drainage and undrainage cases using the finite element method has been used. Drained, undrained A and undrained B defined as drainage condition in the programme have been taken into account. The analysis of the same section has been evaluated according to the most suitable material parameters selected for these three cases. In addition to material parameters selected with respect to drainage conditions, the clay layer existing in the deep excavation soil profile is considered as a single layer and two layers in the numerical analyses. As a result of the analyses, the lateral displacements measured in the field were compared with the values computed from finite element analysis.