Gebelerin beslenmesi üzerine medyanın etkisine ilişkin görüşlerin incelenmesi
Media i̇nfluence on the dietary choices pregnant women
  1. Tez No: 478742
  2. Yazar: MEHTAP SÜLEYMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelikte beslenme, beslenmeye medya etkisi, gebelikte beslenme seçimleri, pregnancy diet, impact of media on pregnancy diet, pregnancy dietary choices
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gebelerin beslenmesi üzerine medyanın etkisine ilişkin görüşleri incelemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi ve Polikliniklerinde takip edilen örneklem seçimi kriterlerine uyan, 150 gebe oluşturmaktadır. Araştırmada Mayıs-Haziran 2017 tarihleri arasında, sosyodemografik özellikler, gebelikte yapılan beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, medyanın gebe beslenmesine etkilerinin değerlendirildiği üç bölüm ve on dokuz sorudan oluşan anket formu ile gebelerle yüz yüze görüşülerek veri toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 17 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Televizyon seyredenler ve Facebook kullananların beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapma oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaz iken (p>0.05), internet kullanımı ile beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapma oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (χ2=7.461; p=.024). Gebelerin beslenme konusunda bilgi kaynağı olarak en çok aile büyüklerini kullandığı saptanmıştır. Sağlık politikası üretenler, koruyucu sağlık hizmeti sunanlar ve sivil toplum örgütlerinin özellikle internet ve Facebook gibi medyaları kullananlara daha iyi içerikler sağlayarak, gebe, bebek ve toplum sağlığına etki eden gebe beslenmesinin iyileştirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This study looks at the influence of the media on the dietary choices of pregnant women. The sample of this research consists of 150 pregnant women who comply with the criteria for the sample at the Istanbul Turkish Ministry of Health, Istanbul Medeniyet University Goztepe Education and Research Hospital, Gynecological Diseases and Birth Service and Polyclinics. In this research, between May and June 2017, data has been gathered through a face-toface questionnaire with pregnant women, which consists of 3 parts and 19 questions, evaluating sociodemographic factors, changes in dietary choices during pregnancy, and the impact of media on pregnant women's dietary choices. The quantitative data gathered has been analyzed using the Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 17. While no statistically significant difference has been found between the rates of making changes to dietary choices for those who watch TV and those who use Facebook (p>0.05), a statistically significant difference has been found between the rates of Internet use and making changes to dietary choices (x2=7.461; p=.024). It has been found that pregnant women mostly use family elders as a source of information when it comes to dietary choices. It is advised that those responsible for making health policies, those offering preventive health services and civil society organizations provide especially users of the Internet and Facebook and alike media platforms with better content and thus help improve pregnant women's dietary choices, which impacts pregnant women's, newborns' and society's health.