Eskişehir İli Mihallıççık İlçesi tarımında kiracılık ve ortakçılık uygulamaları
Tenancy and share cropping implementations in the agriculture of Mihallıççık districts of Eskişehir Province
  1. Tez No: 47876
  2. Yazar: SEVGİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiracılık, ortakçılık, Tenancy, Share cropping
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İİİ ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR İLİ MİHALIÇÇIK İLÇESİ TARIMINDA KİRACILIK VE ORTAKÇILIK UYGULAMALARI Sevgi KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Suat AKSOY 1996,Sayfa:131 Jüri :Prof. Dr. Suat AKSOY Prof. Dr. Cemal TALU? Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Eskişehir İli Mihalıççık İlçesinde yapılan bu araştırma, bölgede kiracılık ve ortakçılık ile toprak işleyen işletmelerin belirlenerek, bu işletmelerin toplam işletmeler içindeki oranını tespit etmek, uygulama şekil ve şartları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın temelini, İlçeye bağlı olan ve örnek olarak seçilen 6 köyden anket yöntemiyle elde edilen veriler oluşturmaktadır. Örnek hacminin belirlendiği 751 işletme genelinde işletmelerin %78.42'si mülk işletmecilik, %11.85'i kiracılık, %9. 72 'si ise ortakçılık yapmaktadır. Buradan öncelikle mülk işletmeciliğinin yapıldığı, bunu kiracılık ve ortakçılığın izlediği görülmektedir. Araştırma bulguları sonucunda kiracılık ve ortakçılığın eskiden beri uygulandığı görülmüştür. Bu zaman süreci içinde kiracılıkta ortaya çıkan en önemli gelişme, kira sözleşmelerinin yavaş yavaş yazılı şekilde yapılmaya başlanmasıdır. Ortakçılıkta ise eskidenberi uygulanan geleneksel ortakçılık, yerini traktör sahibi girişimci işletmelerin söz konusu olduğu yeni tip ortakçılığa bırakmıştır. Bu gelişmelerin dışında, kiracılık ve ortakçılık uygulamasında hala BK.ve geleneklerin önemli bir payı vardır. Bu nedenle kiracı-ortakçı-toprak sahibi arasındaki ilişkilerin dengelenmesi, sözleşme şekil ve şartlarının düzenlenmesi açısından kiracılık ve ortakçılığın BK. ve geleneklere göre değil, kamu hukukundan esinlenen özel yasalarla düzenlenmesi gerektiği fikri ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis TENANCY AND SHARE CROPPING IMPLEMENTATIONS IN THE AGRICULTURE OF MİHALIÇÇIK DISTRICT OF ESKİŞEHİR PROVINCE Sevgi KILIÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Suat AKSOY 1996,Page:131 Jury :Prof. Dr. Suat AKSOY Prof. Dr. Cemal TALU? Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN This study has been layed out to define tenancy and share cropping management of soil cultivation in the Mihalıççık District of province of Eskişehir and to state the relation of this exploitation to the total of cultivation in this region in order to obtain information on the form of application and it's conditions. The base of the research consists of data abtained from the six sample villages selected from the Mihalıççık District. Out of the 751 establishments which determine the sample volume, 78.42% deal with property management, 11.85% deal with tenancy and 9.72% deal with share cropping. This breakdown shows that the priority is given to property management which is followed by tenancy and then by share cropping. The findings of this research show that tenancy and share cropping have been applied for ages. The most important development in tenancy during all this time concerne the respective agreements which obtain slowly but surely a written from. Where as with share cropping the traditional froms have been replaced by new agreements on basis of the tractor owners. Besides these developments in tenancy and share copping, the Debts Law and tradition still play an important part in application. There fore the idea cristalizes that, in order to balance the relations between tenant, share cropper and landowner, from and condition of the agreements for tenancy and share cropping should not been determined by Debts Law and tradition, but by private laws.