Kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliğinin yönetim sistemleri ile bütünleştirilmesi, inşaat sektöründe uygulama ve karşılaştırma
Integration of quality, environment, occupational health and safety with management systems, implementation and comparison in the construction sector
- Tez No: 478761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Sistemleri, Bütünleştirme, İnşaat Sektörü, Kalite, Çevre, İş Güvenliği, Management Systems, Integration, Construction sector, Quality, Environment, Occupational Safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
çalışmanın temel amacı olarak kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin işletme içerisinde birbirinden bağımsız olarak kullanılması yerine, bu yönetim sistemlerinin bütünleştirilmesinin işletmeler için daha etkin bir model oluşturacağının teorideki bilgiler ve uygulamalarla ispat edilmesidir. Bunun yanında bütünleşmenin yaşandığı bir işletme ile yaşanmayan bir işletme arasındaki farklılıkların ortaya konulmasıyla aradaki farkın belirgin olarak ortaya çıkarılmasıdır. Bu sebeple öncelikle kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri ile bu sistemlerin oluşturulmasında temel olarak görülen yönetim sistemleri standartları incelenerek bu yönetim sistemlerinin bütünleştirilmesi ile ilgili literatürde yer alan bilgiler incelenerek çalışmamızda yorumlanmıştır. Yönetim sistemleri uygulamalarını bağımsız ve bütünleştirme olarak gerçekleşen işletme arasında analiz yapılarak bütünleştirmenin işletmelere sağladıkları faydalar ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmada inşaat sektörü son yıllarda büyük bir gelişme kaydettiği için inşaat sektörü seçilmiş ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren iki işletme bulunarak bunlar arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bu tez çalışması sonucunda işletmelerde yönetim sistemlerinin bütünleştirilmesi uygulamalarının işletmelerde büyük ölçüde olumlu olarak etkilediği, bu etkilerin müşteri memnuniyeti, üretim artışı, kaliteli ürün ve hizmet vb. faydalar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main objective of this study is to prove that the integration of these management systems will be a more effective model for enterprises rather than the independent use of quality, environment and occupational health and safety management systems in the enterprise, with the theoretical information and applications, As well as the differences between the enterprises. For this reason, firstly the management system standards which are seen as the basis of quality, environment and occupational health and safety management systems and the formation of these systems are examined and the information in the literature related to the integration of these management systems is analyzed and interpreted in our work. A qualitative analysis of the management systems practices between independent and integrated enterprises has revealed the benefits that integration brings to businesses. The construction sector has been selected as the construction sector has made great progress in recent years, and two companies operating in the construction sector have been selected and compared. As a result of this thesis work, it has been determined that the integration of management systems in enterprises has a great positive effect on businesses and benefits from business point of view.