Bir sağlık kuruluşunda iç ortam çevre kalitesinin belirlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği bakımından değerlendirilmesi
Determination of indoor environment quality in A health institution and evaluation in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 478760
  2. Yazar: HESNA GÜLŞEN AKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY MANAV, DOÇ. DR. BURCU ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İç ortam hava kalitesi, aydınlatma, ısı, nem, hava akım hızı, karbondioksit, Indoor air quality lighting, heat, humidity, air flow rate, carbon dioxide
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Hava kirliliği toplum ve çevre sağlığı açısından önemli bir faktördür ve çevre sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kentleşmenin hızla yayıldığı dönemlerde, insanlar günlük hayatının büyük bir bölümünü kapalı ortamlarda geçirmeye başlamış dolayısıyla iç mekân sorunları gündeme gelmiştir. İç ortam hava kalitesi aydınlatma, ısı, nem, hava akım hızı, karbondioksit ölçümleri ile belirlenmektedir. Sayılan fiziksel ve kimyasal risk etmenlerinin, çalışanlar ve diğer bireyler üzerinde sağlık, rahatlık, verimlilik ve motivasyonları üzerine etkileri vardır. Havasız bir ortamda eğitimini sürdüren öğrencilerde oksijen yetersizliğinden dolayı eğitim kapasitesi düşer, havalandırma kalitesi düşük olan iş yerlerinde çalışanlarda değişik sağlık sorunlarına sebep olur. Bu araştırmada çalışma yöntemi üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada konu ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklar taranmış, ikinci aşamada bu kaynakların çeşitli yönlerden değerlendirmesi, sentezlenmesi yapılmıştır. Üçüncü aşamada hastane ortamında yapılan iç ortam çevre kalitesi ölçümlerinde karbondioksit (CO2), aydınlatma, nem ve sıcaklık ve hava akım hızına bakılmış, sonuçlar incelenmiş ve bunlara göre öneriler sunulmuştur. Çalışma İstanbul' un büyük bir semtinde, E 5 karayolu üzerinde ulaşım kolaylığı olan, yataklı ve poliklinik olarak büyük bir hasta yoğunluğuna hizmet veren 612 yataklı bir hastanede, Testo 480 çok fonksiyonlu ölçüm cihazı ile iç ortam çevre kalitesi ölçümleri yapıldı. Cihazın ana ekranına takılan CO2, aydınlatma, nem ve sıcaklık ve hava akım hızı propları takılarak alınan ölçüm sonuçları USB kablo ile bilgisayara aktarıldı. Ölçümler sonucunda elde edilen veriler uluslararası standartlarla karşılaştırıldı. Bazı bölümlerde karbondioksit seviyesi kabul edilen değerden yüksek çıktı, bazı bölümlerde hava nemi düşük çıktı. Birkaç özel serviste aydınlatma düşük çıktı. Bu veriler ile birlikte çalışanların şikâyetleri ve standart değerler dikkate alınarak iş güvenliği açısından öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Air pollution is an important factor in terms of community and environmental health and it is among the first in environmental problems. During times when urbanization grew rapidly, people started to spend a large part of their daily life in closed environments, so interior problems came to light. Indoor air quality is determined by lighting, heat, humidity, air flow rate, carbon dioxide measurements. The physical and chemical risk factors mentioned have implications for health, comfort, productivity and motivation for employees and other individuals. In the case of students training in an airless environment, the training capacity is reduced due to lack of oxygen, which causes different health problems when working in workplaces with low ventilation quality. In this study, the study method was carried out in three stages. In the first step, local and foreign studies related to the subject were screened and in the second stage these resources were evaluated and synthesized from various aspects. In the third step, measurements of indoor air quality (CO2), lighting, humidity and temperature and air flow rate were taken into account and the results were presented. The study was carried out in a hospital in a large district of Istanbul due to its ease of access. Measurements were made using the Testo 480 multifunction measuring instrument. Measurement results of CO2, lighting, humidity and temperature and air flow rate installed on the main screen of the device are transferred to the computer via USB cable. The data obtained as a result of measurements were made with TS EN 12464-1: 2011 standard for lighting, TS EN 27243 for thermal comfort conditions and ASHREA for CO2 evaluation. In some parts of the study, CO2 levels were accepted high, humidity was low, and suggestions were given in terms of work safety taking into account the complaints of employees.