Çocukluk çağı istismarına uğramış bireylerin yakın ilişkideki (romantik) bağlanma stilleri açısından incelenmesi
The effects of childhood abuse experiences on attachment styles in close (romantic)relationships
- Tez No: 478789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: child abuse, attachment, close relationship, gender
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma çocukluk çağı istismar yaşantılarının bireylerin yetişkinlik dönemi yakın (romantik) ilişkilerdeki bağlanma stilleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 43 ilde bulunan özel ve devlet üniversitelerinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 19-43 yaş arası 690 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcılara çalışmaya ilişkin bilgi verilmesi ve onam alınması amacıyla Aydınlatılmış Onam Formu verilmiştir. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi formu, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri kullanılmıştır. Fiziksel ve duygusal istismar bildiriminde bulunan grupta korkulu bağlananların puanlarının güvenli bağlananlara göre daha yüksek olduğu saptanarak hipotez desteklenmiştir. Korkulu bağlanma stili olanların saplantılı ve kayıtsız bağlanma stili olanlardan fiziksel istismar alt ölçeğinde daha yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Cinsel istismar ile bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. İstismar alt ölçek puanları üzerinde cinsiyetin ve bağlanma stillerinin ana etkisi görülürken cinsiyet ve bağlanma stilleri birbiriyle etkileşime girdiğinde de etkisinin devam ettiği bulunmuştur. Tek başına kadın ve erkekler arasında ve bağlanma stilleri arasında farklılık varken, cinsiyet ve bağlanma stilleri bir arada değerlendirildiğinde de etki devam etmektedir. Bu bulgular ışığında çocukluk çağı istismar ile yetişkin bağlanma stilleri arasındaki olası ilişkiler tartışılmıştır. Anahtar sözcükler : çocuk istismarı, bağlanma, yakın ilişki, cinsiyet
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of childhood abuse experiences on attachment styles in close (romantic) relationships in adulthood. The sample of the study consisted of 690 university students aged 19 to 43 who were educated in various parts of private and public universities located on 43 provinces. An Informed Consent Form has been provided for the purpose of informing and attending to the participants' work. Demographic Information Form, Childhood Trauma Experiences Questionaire and The Experiences in Close Relationships Inventory were used in the data collection process. In the group reporting physical and emotional abuse, the hypothesis was supported by determining that the scores of fearful participants were higher than those of secure participants. Those with fearful attachment styles were found to score higher on physical abuse subscale than those with preoccupied and dismissing attachment styles. There was no significant relationship between sexual abuse and attachment styles. The main effect of sex and attachment styles on abuse subscale scores was found to be affected when gender and attachment styles interacted with each other. While there is a difference between men and women alone and attachment styles, the effect continues when gender and attachment styles are evaluated together. In these findings, possible relationships between childhood abuse and adult attachment styles are discussed.