Madde kullanımı ile çocukluk örselenme yaşantıları ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki
The relationship between substance use, childhood traumatic experiences and perceived social support
- Tez No: 478790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Forensic Medicine, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Bağımlılık Profil İndeksi, BAPİ-Kısa, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Çocukluk Örselenme Yaşantıları, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Madde Bağımlılığı, Madde Kullanımı, Perceived Social Support, Addiction Profile Index, API-Short, Childhood Trauma Questionnaire, Traumatic Childhood Experiences, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Substance Addiction, Substance Abuse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Özet Bu çalışmada; madde kullanımı, çocukluk örselenme yaşantıları ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çocukluk örselenme yaşantıları ve algılanan sosyal desteğin madde kullanımının yordayıcısı olup olmadığı; katılımcıların yaş, cinsiyet, meslek, eğitimi düzeyi, aylık gelir, kiminle yaşıyor olduğu gibi sosyo-ekonomik durum ve aile bilgileri, sosyal aktivite durumu ve ameliyat veya kronik hastalık öyküsü ile psikiyatrik öyküsü bakımından yaşları 18 ila 70 arasında değişen 507 katılımcıdan oluşan normal popülasyonda incelenmiştir. Bilgilendirilmiş Onam Formu (BOF) ile çalışmaya ilişkin bilgi verilmesi ve onam alınması sonrasında katılımcılara Demografik Bilgi Formu (DBF), Bağımlılık Profil İndeksi Kısa Formu (BAPİ-Kısa), Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (ÇÇRTÖ) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) uygulanmıştır. Katılımcıların madde kullanımı düşük (10,02+10,78); algılanan sosyal destek düzeyi (55,50+20,33) ve çocukluk çağında travma düzeyi (47,74+20,84) ortalamanın üzerindedir. En çok bildirilen örselenme yaşantısı duygusal istismar (10,33+4,96), en az fiziksel istismardır (8,29+4,82). Algılanan sosyal destek en çok arkadaştan (%19,26+7,26), en az ise diğer önemli kişidendir (%17,94+8,01). Katılımcıların, madde kullanımı ile çocukluk örselenme yaşantıları arasında pozitif (r=0,73; p0,05).
Özet (Çeviri)
Abstract In this study, it was aimed to determine the relationships between substance use, childhood traumatic experiences and perceived social support. It was studied whether childhood traumatic experiences and perceived social support were predictors of substance use by socio-economic status and family information such as age, gender, occupation/working status, education level, monthly income, living with someone or alone, and social activity status and psychiatric history and history of chronic illness or surgery in 507 participants of normal population of whom the ages range from 18 to 70. After giving information about the study with the Informed Consent Form (ICF) and receiving consent; Socio-Demographic Information Form (SDIF), Addiction Profile Index-Short Form (API-Short), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) were applied to the participants. The substance use of participants was low (10.02+10.78); the level of perceived social support (55.50+20.33) and the level of childhood traumas (47.74+20.84) were above average. The most commonly reported traumatic experience was emotional abuse (10,33+4,96), the least reported one was physically abuse (8.29+4.82). The most perceived social support was from friends (19.26+7.26%) and the least percived one was from the other important person (17.94+8.01%). There was a positive and significant relationship between substance use and childhood traumas (r=0.73; p$2000), and those with no surgery or chronic illness history. There was no significant relationship between perceived social support and age (p>0.05).