Aydın ilinde satışa sunulan kanatlı etlerinde salmonella SPP. ve campylobacter jejuni varlığının araştırılması
The investigatin of presence of salmonella SPP. and campylobacter jejuni in poultry meat sold in aydin province
  1. Tez No: 478866
  2. Yazar: BUKET ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖMER GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella spp, Campylobacter jejuni, Kanatlı eti, Salmonella spp, Campylobacter jejuni, Poultry meat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Aydın piyasasında satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Market şarküteri, kasap ve pazar koşullarında satışa sunulan örneklerden 40 kanat, 30 göğüs ve 30 but olmak üzere toplam 100 adet kanatlı eti örneği laboratuvar ortamında analiz edilmiştir. Toplanan örneklerde kanatlarda % 15, göğüslerde % 23,3 ve butlarda % 6,7 oranında Salmonella spp. olduğu belirlenmiştir. Toplam 100 kanatlı numunesinde 15 adet (% 15) Salmonella spp. izole edilmiştir. Çalışmada toplanan numunelerden 40 adet kanat numunesinden 1 (% 2,5), 30 göğüs numunesinden 1 (% 3,33) ve 30 but numunesinden 1 (% 3,33) olmak üzere toplam 3 (% 3) adet Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen suşların göğüs ve but numunelerinde Campylobacter jejuni, kanat numunesinde ise Campylobacter coli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; kanatlı et örneklerinde Türk Gıda Kodeksi verilerine göre olmaması gereken her iki mikroorganizmaya değişen oranlarda rastlanmıştır. Olası kontaminasyonların engellenmesi amacı ile öncellikle iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları yanı sıra HACCP sistemlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the presence of Salmonella spp. and Campylobacter jejuni in poultry meat sold in Aydın province. A total of 100 piece poultry meat samples (40 wing, 30 breasts, 30 legs), collected from market, butcher, delicatessen and bazaar were analyzed. Salmonella spp. was determined in wing, breast and leg samples as 15 %, 23.3 % , and 6.7 %, respectively. A total of 15 (15 %) Salmonella spp. was isolated in 100 poultry meat samples analysed. Campylobacter spp was isolated as 2.5 % (1) in wings, 3.33 % (1) in breasts and 3.33 % (1) in legs. The results showed that Campylobacter jejuni was present in breasts and legs, and Campylobacter coli in wings. As a result, the presence of these two foodborne pathogens in poultry meat at different extends may cause great health concerns. In order to reduce contamination, it was stated that HACCP based quality assurance systems as well as good production and good hygiene practices should be applied.