Türkiye'de özel hastane işletmeciliğinin mevcut durumu ve geleceği: Nitel bir değerlendirme
The current situation and future of private hospital management in Turkey: A qualitative evaluation
- Tez No: 478945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastanelerin Sorunları, Konya, Nitel Araştırma, Özel Hastane, Hospitals Problems, Konya, Qualitative Research, Private Hospital
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Özel hastaneler günümüzde sağlık hizmet sunumunda faaliyet gösteren önemli işletmelerdir. Bu çalışma, özel hastane işletmelerinin güncel durumu ve işleyişi hakkında bilgiler edinilmesi, karşılaştığı temel sorunların neler olduğunun belirlenmesi, gelişmiş ülkeler ile karşılaştırılması, özel hastane işletmelerinin gelecekteki durumları hakkında öngörüde bulunulması, daha etkin ve verimli hale gelebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler edinilmesi ve öneriler sunulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma araştırma tanımlayıcı özelliklere sahip nitel bir araştırmadır. Nitel araştırma, sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içerisinde araştırmayı ve anlamayı ön plana alan bir yaklaşımdır. Araştırma deseni olarak ise olgubilim tercih edilmiştir. Olgubilim çalışmaları, farkında olduğumuz ancak derinlemesine ve ayrıntılı bir anlayışa sahip olmadığımız olgulara odaklanır. Olgubilim deseninin temel dayanağı; kişisel bilgi, öznellik ve kişisel bakış açısı ile yorumlamaktır. Bu araştırmada özel hastane işletmelerinin yöneticilerinin deneyimleri ve bakış açıları yoluyla, özel hastanelerin durumları ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma Konya'da bulunan özel hastane statüsünde faaliyet gösteren hastanelerde görev yapan başhekim ve hastane müdürleri ile görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak konu ile ilgili literatürden ve uzman görüşlerinden yararlanılarak oluşturulan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen ses kayıtları önce yazılı hale getirilmiş olup, sonra konulara göre ayrıştırılmıştır. Ayrıştırılan veriler üzerinde tematik analiz metodu uygulanmıştır. Analiz sonucunda özel hastanelerin güncel durumu, sorunları, gelişmiş ülkeler karşısındaki durumu, gelecekte nasıl bir ilerleme göstereceği konusundaki öngörüler ve gelişmesi için sunulan öneriler başlıkları altında alt temalara ayrıştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Private hospitals are today the major providers of health care services. This study provides information on the current state and functioning of private hospital enterprises to determine what are the main problems they are facing, to compare with developed countries, to anticipate future situations of private hospital enterprises, to find out what needs to be done to make them more effective and productive. This study is a qualitative research with research descriptive properties. Qualitative research is an approach that investigates social phenomena in the environment to which they are attached and takes the foreground to the meaning. As a research design, it is preferred to choose an phenomenology. Phenomenological studies focus on phenomena that we are aware of but do not have an in-depth and detailed understanding. The mainstay of the production pattern is; personal information, subjectivity and personal point of view. In this research, it was aimed to obtain detailed information about the situation of private hospitals through the experiences and perspectives of the managers of private hospital enterprises. The research was conducted by interviewing the chief physicians and hospital managers in acting hospitals in Konya. As a means of data collection, a semi-structured interview form is used which is based on the relevant literature and expert opinions. The voice recordings obtained from the talks were written first and then sorted according to the topics. Thematic analysis method was applied on the separated data. As a result of the analysis, the sub-themes were interpreted under the titles of the current situation of the private hospitals, the problems, the situation against the developed countries, the proposals about how to show progress in the future and the suggestions for development.