Yüzme egzersizi uygulanan sıçanlarda testosteron takviyesinin kalp ve kas hasarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect in swimming exercise of heart and muscle damage in those rats administered testosterone supplements
- Tez No: 478944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA LÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Testosteron, Kalp ve Kas Hasarı, Exercise, Testosterone, Heart and Muscle Damage
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
Bu araştırma yüzme egzersizi uygulanan sıçanlarda testosteron takviyesinin kalp ve kas hasarına etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma“Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi”nden temin edilen 30 günlük 27 adet sıçan (Wistar, erkek) üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Etik Kurulu tarafından onaylandı. Sıçanlar 4 gruba ayrıldı. Denemenin sonunda, sıçanların kuyruklarından kan alınarak elde edilen serumlardan gerekli biyokimyasal parametreler ölçüldü. Serum, LDH, CK-MB, CK düzeyleri otoanalizör'de (Ilab 300 Plus, Milano, İtalya), Troponin I düzeyleri ise ELİZA kiti ile belirlendi. Verilerin istatistiki değerlendirilmesinde SPSS 15,0 (SPSS 15,0 for Windows/ SPSS® Inc, Chicago, USA) paket programı kullanılarak sonuçlar mean±SE olarak verildi. Verilerin gruplar arası karşılaştırılmalarında ANOVA ve Duncan testi uygulandı. Kontrol, egzersiz, testosteron ve testosteron+egzersiz gruplarının troponin I, ck-MB, LDH, ck enziminin gruplar arası değerleri karşılaştırıldığında, kontrol, egzersiz, testosteron ve testosteron+egzersiz grupları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık olduğu saptandı. Egzersiz sırasında vücutta doğal olarak testosteron üretimi arttığından beraberinde Yüzme egzersizi ve testosteron uygulanması sıçanlarda kalp ve kas hasarının belirteci olan troponin I, ck-MB, LDH, ck değerlerinin kanda belirgin şekilde oluşmasını neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of testosterone reinforcement on heart and muscle damage in rats subjected to swimming exercise. The study was carried out on 30 days old 27 rats (Wistar, male) that were obtained from“Selcuk University Experimental Medicine Research and Application Center”. The study was approved by Selçuk University Experimental Medical Practice and Research Center Ethics Committee. The rats were divided into 4 groups. At the end of the experiment, the necessary biochemical parameters were measured from the serum obtained by taking blood from rats' tails. Serum, LDH, CK-MB, CK levels were determined by autoanalyzer (Ilab 300 Plus, Milano, Italy) and Troponin I levels by ELISA kit. Results were evaluated as mean ± SE using the SPSS 15.0 (SPSS 15.0 for Windows / SPSS® Inc, Chicago, USA) package program. ANOVA and Duncan test were applied on the data comparison between groups. When the values of troponin I, ck-MB, LDH, ck were compared among control, exercise, testosterone and testosterone + exercise groups, it was found statistically significant difference among control, exercise, testosterone and testosterone + exercise groups. As testosterone production increases naturally in the body during exercise herewith the swimming exercise and applying testosterone caused a steady formation in the blood , ck-MB, LDH, ck values of troponin which is a indicator of heart and muscle damage in rats.