Genç yetişkinlerde setler arası farklı dinlenme aralığı sürelerinin kuvvet antrenmanında sergilenen tekrar sayısına etkisi
The effect of rest i̇nterval between resistance execise sets on the number of repetitions performed during strength training in young adults
- Tez No: 478993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SERDAR BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinlenme aralığı, Egzersiz, Tekrar sayısı, Rest interval, Exercise, Repetition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmanın amacı, kuvvet antrenman geçmişi olmayan genç yetişkinlerde düşük ve yüksek yükte yapılan kuvvet egzersizinde setler arası dinlenme aralığı sürelerinin tekrar performansına etkilerini incelemektir. Araştırmaya yaşları 18-24 arasında değişen, son altı ay içerisinde düzenli fiziksel aktivite programlarına katılmayan 12 erkek ve 12 kadın genç yetişkin katılmıştır. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçümleri alındıktan sonra, bench pres ve squat hareketlerinde bir tekrar maksimum kuvvet performansları belirlendi. Daha sonra farklı günlerde katılımcılara, toplamda dört set bir tekrar maksimum (1-TM) kuvvet değerinin %50'sine denk gelen yüklerle her sette 18 tekrar, %80'ine denk gelen yüklerle her sette 8 tekrar ve setler arasında 1 dakika, 3 dakika ve 5 dakika dinlenme aralıklarıyla uygulama yaptırıldı. Denekler 3 hafta süreyle haftada iki uygulamaya katıldı. Farklı yüklerdeki bench pres ve squat uygulamaları sıra gözetmeksizin en az iki en fazla dört gün arayla gerçekleştirilmiştir. Yükün, farklı dinlenme aralığı sürelerinin ve cinsiyetin setlerdeki kuvvet performnasına etkisi karışık desenli dört faktörlü tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ile incelenmiştir. Erkek katılımcıların benc pres ve squat hareketinde 1-TM kuvvet performansının genç kadınlardan önemli düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p>0.05). Bench pres ve squat hareketlerinde hem yüksek hem de düşük yük uygulamalarında tek başına cinsiyet faktörünün veya dinlenme aralığı ile cinsiyet faktörlerinin etkileşiminin toplam tekrar sayısı üzerine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Bütün ardışık set uygulamalarında yüksek yükte yapılan egzersizlerde tekrar sayısı düşük yükte yapılan egzersizlerden daha azdır (p0.05). Araştırma sonucunda hem düşük hem de yüksek yükte uygulanan her iki hareket için setler arasındaki kısa dinlenme süreleri tekrar sayısında daha fazla azalmaya neden olduğu, daha uzun dinlenme aralığı tekrar sayısı performansını artırdığı, bununla birlikte bu etkinin genç kadın ve erkeklerde benzer olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine the effects of different rest intervals between sets and load on repetition consistency in young adults. Twelve healthy young adult men and women (age range 18 to 24 years) participated voluntarily in the this study. None of the subjects were involved in any regular training program before this experiment. Body weight and height measures and one-repetition maximum (1RM) strength for bench press and squat were determined. Subjects performed 2 testing sessions each week for 3 weeks. During the first testing session, each week, 4 consecutive sets (8 maximum repetition for each set) the bench press and/or squat were performed with 80% of 1RM and with a 1-, 3-, or 5-minute rest interval between sets. During the second testing session, each week the same procedures were repeated with 50% of 1RM (18 maximum repetition for each set). A four-way (split-plot) ANOVA with repeated measures was used to test the effects of gender, consecutive sets, loads and rest intervals on the sustainability of repetitions. 1RM performance for bench press and squat were significantly higher in the men than in the women (p0.05). The number of repetitions performed were compromised with short rest intervals, and 3- to 5-min rest intervals produced less performance decrements than 1 min in young men and women (p0.05). In conclusion, our results suggest that short rest interval among the sets lead to the more decrease in number of repetitions than long rest intervals. Besides, this effect is similar for heavy and light loads in untrained young men and women.