Yerel kültürlerin font tasarımlarına etkisi
Effects of local cultures on font design
  1. Tez No: 479017
  2. Yazar: ERTUĞRUL AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUSUF KEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, sembol, yazı, font, yazı tasarımı, culture, symbol, font and writing design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yerel kültürlerin font tasarımına etkisi konusunun işlendiği bu çalışmada, öncelikle konu ile ilgili kaynak araştırmaları yapılmış, konuyu doğrudan işleyen bir kaynak bulunamasa da yazı, alfabe, kültür, tasarım gibi konularda hazırlanan kaynaklardan yararlanılarak bir sonuca varılabileceği düşünülmüştür. Öncelikle eski medeniyetler ve bu medeniyetlerin ortaya koyduğu tarihi yazılar incelenmiş, bu yazılar ile yerel kültür arasında bir bağın olup olmadığı bulunmaya çalışılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda,“ yazı ve font”başlıklı birinci bölümde, öncelikle yazı ve yazının tarihsel yolculuğu ele alınmış, yazının resim ya da semboller yoluyla kullanılmaya başlandığı medeniyetler üzerinden, yazı ve kültür ilişkisi anlatılmıştır. Bu konunun devamında yazı ve font kavramları üzerinde durulmuş, bu iki kavram arasındaki farklılıklar ortaya konmuş, fontun tarihsel süreci ve daha sonra da fontun tasarım süreci anlatılmıştır. Bu çalışmanın ana konusunun işlendiği“yerel kültürlerin font tasarımlarına etkisi”başlıklı ikinci bölümde, ön bilgi amacıyla kültür, sanat ve tasarım kavramları açıklanmış, yerel kültürlerde sanat ve tasarımın nasıl olduğu üzerinde durulmuştur. Dünya üzerinde kullanılmakta olan çok sayıdaki alfabe incelenmiş, bunların bir kısmında yerel kültürlere ait yansımaların olduğunu düşündürecek verilere ulaşılmıştır. Elde edilen sonuç, ilgili görseller ve alfabeler kullanılarak aktarılmıştır. Bu bölümde ayrıca, yerel kültürlerden etkilenerek font tasarımı yapan yabancı ve yerli sanatçılar kısa bilgilerle anlatılmış, modern sanat ve tasarım akımlarının font tasarımlarına etkisi üzerinde durulmuştur. Uygulama bölümü olan üçüncü bölümde, Göktürk alfabesinden esinlenilerek üretilen“Bitigen”isimli deneysel fontun oluşumu anlatılmış ve bu fonta ait çeşitli uygulamalar sunulmuştur. Dördüncü bölümde Sonuç, Kaynakça ve Ekler bölümü yer almaktadır. Ekler bölümünde, font tasarlama programı olan“Fontlab”uygulamasının anlatımı ile değişik ülkelere ait font örnekleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study which we researched the effect of local culture on the font design, first of all researches are made for the related topics, the sources which study on the subject directly couldn't find but it is thought to have a conclusion from the sources in the areas of text, alphabet, and culture. First, ancient civilization and historical articles have been researched, a study made to find out a link between these articals and the local culture. According to the information obtained, the title“writing and font”in the first chapter, first of all writing and its historical journey is focused, writing and culture is explained, the relation between writing and culture described over the civilization which writing began to used by pictures and symbols. Followingof the topic, writing and font concepts have focused, set out the differences between these two concepts, the historical process of the font and the design process of the font are discussesed. In this study, in the second part where the main topic was discussed which titled“impact of the local culture on font design”, culture, art and design concepts have been explained as a preliminary information and focused on art and design in the local culture. Many alphabet which is used on the world is examined, in some of them have access to data which suggests that the reflection of local culture. The obtained results are transferred by using the relevant images and alphabets. Furthermore in this section, foreign and local artists who font design influenced by local culture has been described with a short description, focuses on the impact of modern art and desing movement on the design of the font. In the third part, Application part, the formation of the experimental font“Bitigen”which is produced inspired by the Gokturk alphabet is described and various embodiments of this font is presented. In the fourth chapter Conclusion, References, and Appendices section located. In the Appendix, there are description of“ FontLab ”applications which is use for font design and examples of fonts from different countries.