Dental cerrahide nazotrakeal entübasyon: Direkt laringoskopi ile McGrath videolaringoskopinin karşılaştırılması
Nasotracheal intubation for dental surgery: A comparison of direct laryngoscopy with mcgrath videolaryngoscopy
  1. Tez No: 479057
  2. Yazar: EROL TOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SELİM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: videolaringoskopi, direkt laringoskopi, nazotrakeal entübasyon, entübasyon süresi, hemodinamik yanıt, videolaryngoscopy, direct laryngoscopy, nasotracheal intubation, time to intubation, hemodynamic response
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Nazotrakeal entübasyon yapılacak normal hava yoluna sahip hastalarda McGrath videolaringoskopi (VL) ile Macintosh direkt laringoskopiyi (DL) karşılaştırılması amaçlandı. Entübasyon zamanı, hemodinamik yanıtlar üzerindeki etkileri, entübasyon kolaylığı ve Magill forsepsinin kullanımı açısından McGrath VL ve Macintosh DL karşılaştırıldı. Materyal ve Metot: Nazotrakeal entübasyon ile dental cerrahi planlanan ASA I- II, 70 hasta çalışmaya dâhil edildi. McGrath videolaringoskop kullanılarak entübasyon yapılan olgular VL grubu (n=35), Macintosh direkt laringoskop kullanılarak entübasyon yapılan olgular DL grubu (n=35) olarak iki gruba ayrıldı. Operasyon odasına alındıktan sonra hastalara EKG, noninvaziv kan basıncı, SpO2 monitörizasyonu yapıldı. Yüz maskesi ile en az 3 dakika %100 O2 ile preoksijenizasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu 2 mg.kg-1 propofol, 1 μg.kg-1 fentanil ile gerçekleştirildi ve kas gevşemesi için 0.6 mg.kg-1 rokuronyum uygulandı. Rokuronyum enjeksiyonundan 3 dakika sonra hastalar nazotrakeal tüp (Portex® Ivory PVC, North Facing, Nasal, Profile Soft Seal Cuff, Polar Preformed Endotracheal Tube) ile entübe edildi. Anestezi idamesine %50 oksijen-hava karışımı içinde sevofluran ile devam edildi. Olguların anestezi indüksiyonu öncesi (bazal), indüksiyon sonrasında ve entübasyon sonrası 1., 2., 3. ve 5. dakikalarda sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH), periferik oksijen saturasyonu (SpO2) ve end tidal karbondioksit (EtCO2) değerleri kaydedildi. Cormack-Lehane ve Mallampati Skorları, laringeal bası uygulamaları, entübasyon zamanı, Magill forsepsi kullanımı, entübasyon kolaylığı, entübasyona bağlı komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Grupların demografik özellikleri ve ASA sınıflaması benzerdi. Entübasyon başarısı açısından VL ve DL grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. Entübasyon süresi karşılaştırıldığında VL grubunda entübasyon süresi anlamlı olarak daha kısa bulundu. Entübasyon sonrası 1. ve 5. dakika SAB değerleri DL grubunda VL grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. DAB, OAB ve KAH değerlerinde iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Entübasyon kolaylığı açısından VL, DL'den anlamlı olarak daha kolay bulundu. Magill forsepsi kullanımı VL grubunda DL grubundan daha düşük çıktı fakat bu fark anlamlı değildi. Komplikasyonlar açısından bir fark bulunamadı. Sonuç: Macintosh DL ile kıyaslandığında, McGrath VL daha hızlı ve daha kolay entübasyon koşulları sağlamaktadır. Entübasyon sonrası hemodinamik yanıt McGrath VL'de daha iyiydi. Nazotrakeal entübasyon için McGrath VL'nin daha tercih edilebilir olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to compare McGrath videolaryngoscope (VL) with Macintosh direct laryngoscope (DL) for nasotracheal intubation in patients with expected normal airway. It was compared the McGrath VL and Macintosh DL for time to intubation, effects on haemodynamic responses, easy of intubation, use of Magill forceps. Materials and Methods: ASA I-II, 70 patients who were undergone elective dental surgery required nasotracheal intubation included in this study. The patients were divided to two groups as intubated by McGRATH® VL (n=35) and Macintosh DL (n=35). The patients were monitorised with ECG, noninvasive arterial pressure, SpO2 after they were taken to operating room. Preoxygenation was performed with facemask for at least 3 minutes with 100% O2. It vas performed 2 mg.kg-1 propofol, 1 μg.kg-1 fentanyl for anesthesia induction and 0,6 mg.kg-1 rocuronium for muscular relaxation. Nasotracheal intubation was performed 3 minutes after rocuronium injection by a nasotracheal tube (Portex® Ivory PVC, North Facing, Nasal, Profile Soft Seal Cuff, Polar Preformed Endotracheal Tube). Anesthesia was maintained with sevoflurane and 50% oxygen-air mixture. Systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), SpO2 and EtCO2 were recorded at baseline, after anesthesia induction and 1., 2., 3. and 5. minutes after intubation. Cormack-Lehane and Mallampati Scores, laryngeal compression, time to intubation, use of Magill forceps, easy of intubation and the incidence of complications related to intubation were recorded. Results: The demographic characteristics and ASA classifications of the groups were similar. In terms of intubation success, no significant difference was observed between VL group and DL group. However, when times to intubation were compared, there was a significant difference between groups. Time to intubation was shorter in VL group. There was a statistically significant increase at SAP values, 1, and 5. minutes after intubation in DL group compared to VL group. No statistically significant difference was observed at DAP, MAP and HR values. Intubation by videolaryngoscopy was significantly easier than direct laryngoscopy The frequency of Magill forceps use was lower in the VL group than DL group, but it wasn't statistically significant. There was no difference for complications. Conclusion: Nasotracheal intubation by McGrath VL were faster and easier than Macintosh DL. After intubation, hemodynamic response was better in McGrath VL than Macintosh DL. It was considered that McGrath VL is preferable to nasotracheal intubation.