Türkiye'nin işlenmiş domates dışsatımı; durum değerlendirmesi ve Avrupa Topluluğuna tam üyeliğin olası etkileri
The Processed tomatoes export of Turkey: Evaluation of the present situation and the possible effects of the full membership to the European Coomunity
- Tez No: 47906
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLCAN ERAKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Processed Tomato Products & Export, Import, Foreign Trade, Turkey, European Community, World Market
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
i ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'NİN İŞLENMİŞ DOMATES DIŞSATIMI: DURUM DE?ERLENDİRMESİ VE AVRUPA TOPLULU?U'NA TAM ÜYELİ?İN OLASI ETKİLERİ Canan ARIKBAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Ekonomisi Anabilim Dalı Djunsman: Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN 1996, Sayfa: 243 Jüri: Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Ayhan TUFAN j Prof. Dr. Gülcan ERÂKTAN Bu çalışmada, Türkiye domates işleme sanayinin dış satımdaki gelişmelerin ve Avrupa Topluluğu'na tam üyeliğin bu dışsatım üzerine olası etkilerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye işlenmiş domates ürünleri dışsatımının, dünya piyasasındaki gelişmelerden ayrı düşünülemeyeceği gerçeğinden hareketle öncelikle dünya işlenmiş domates ürünlerinin üretimi, tüketimi ve dış ticareti üzerine etkili faktörler incelenmiştir. Avrupa Topluluğu'nda bu ürünlere yönelik politikaların irdelenmesi suretiyle de tam üyelik halinde Türkiye'nin içine gireceği mekanizmanın belirlenmesine çalışılmıştır. Çoklu regresyon analizleri yapılarak, Türkiye ve Avrupa Topluluğu için üretim ve dışsatım arz fonksiyonları, Avrupa Topluluğu için dışalım talep fonksiyonları tahmin edilmiş, ticari elastikiyetler hesaplanmıştır. Çalışmanın bulgularının bir arada değerlendirilmesi sonucunda Türkiye domates işleme sanayinin mevcut teknolojik düzeyi ve ürün kalitesi yönünden Topluluk tam üyeliğine hazır olduğu, ancak ürün çeşitlenmesi yönünden bazı gelişmelere gereksinmesi olduğu saptanmıştır. Sektörün tam üyelikten kazançlı çıkabilmesi için ise, ülkesel düzeyde sektörler arası bağlantıları ve dünya ticaretindeki son gelişmeleri dikkate alan önlemlerin alınmasında yarar bulunmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: İşlenmiş Domates Ürünleri & Dışsatım, Dışalım, Dış Ticaret, Türkiye, Avrupa Topluluğu, Dünya Piyasası
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Ph. D. Thesis THE PROCESSED TOMATOES EXPORT OF TURKEY: EVALUATION OF THE PRESENT SITUATION AND THE POSSIBLE EFFECTS OF THE FULL MEMBERSHIP to the EUROPEAN COMMUNITY Canan ARIKBAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN 1996, Page: 243 Jury: Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Ayhan TUFAN Prof.Dr.Gülcan EBAKTAN The aim of this study is to examine the development in the export of processed tomatoes of Turkey and the possible effects of full membership to the EC. Since it is impossible to disregard the developments in the world markets with regard to the processed tomatoes export of Turkey, the factors which effect production, consumption and trade of processed tomatoes in the world are examined. Having considered the policies in EC related to these products, it is attempted to determine the possible situation of Turkey in the case of full membership. Utilizing the multiple regression analysis, the production and export supply of Turkey and EC and import demand of EC are estimated for the calculation of trade elasticities. As a result of this study, it is concluded that Turkey is ready for full membership regarding the present technological level and product quality, on the other hand it is argued that some improvements are needed in product diversification. It is also stated that for the full membership to be beneficial for tomato industry, some measures should be taken regarding the interconnections of different industrial sectors and new developments of the world trade.