Gebelikleri boyunca D vitamini takviyesi almış ve almamış gebelerde ve eş zamanlı bebeklerin kord kanında vitamin D düzeyinin sosyodemografik verilerle ilişkisi.
The relation between vitamin D levels in gravidas with and without vitamin D supplementation in pregnancy and in synchronous babies' cord blood and sociodemographic data
- Tez No: 479075
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ORBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, yenidoğan D vitamini suplementasyonu, kord kanı, Pregnancy, newborn vitamin D supplementation, cord blood
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gebelikleri Boyunca D vitamini Takviyesi AlmıĢ ve AlmamıĢ Gebelerde ve EĢ Zamanlı Bebeklerin Kord Kanında D vitamini Düzeyinin Sosyodemografik Verilerle ĠliĢkisi GiriĢ ve Amaç: D vitamini, kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenleyen ve yağda eriyen bir vitamindir. Ülkemiz güneĢli bir bölge olmasına rağmen D vitamini eksikliği gebeler ve bebeklerinde toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir sorundur. Doğurganlık yaĢındaki kadınların yetersiz D vitamini alımı ve yetersiz güneĢe maruz kalmaları nedeniyle annelerde D vitamini eksikliği ciddi boyutlarda görülmektedir. Bu çalıĢmada gebelikleri boyunca D vitamini takviyesi almıĢ ve almamıĢ annelerle birlikte eĢ zamanlı kord kanında D vitamini düzeyini sosyodemografik verilerle birlikte değerlendirmesi amaçlandı. Yöntem: ÇalıĢma kapsamına Erzurum ilimizde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doğum yapan sağlıklı gebeleri ve sağlıklı term bebekleri alındı. Doğum sırasında anne ve kord kanı örneklerinde D vitamini, parathormon (PTH), kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg) ve alkalenfosfataz (ALP) düzeylerine bakıldı. Gebelikleri döneminde D vitamini alan ve almayan anneler iki gruba ayrıldı. EĢ zamanlı sosyodemografik veriler, D vitamini alma öyküsü ve kord kanı D vitamini düzeylerine göre gruplar oluĢturuldu. Bebeklere D vitamini suplementasyonu baĢlandıktan 1 ay sonra sosyodemografik veriler ve D vitamini düzeyine etkisi tekrar değerlendirildi. Bulgular: ÇalıĢma kapsamına 46 anne ve sağlıklı bebekleri alındı. Annelerimizin %13'ü 16-25 yaĢ, %65'i 26-35 yaĢ ve %21,7'si 36-45 yaĢ grubu aralığındaydı. Gebelerin 29'u (%63) gebelikleri sırasında D vitamini kullanmıĢ, 17'si (%37) kullanmamıĢtı. Gebelik süresince D vitamini kullanan annelerin D vitamin düzeyi ortalaması 8,9 ± 4.8 mg /dl, kullanmayan annelerin D vitamini düzeyi ortalaması 5.4±2.8 mg/dl olup, D vitamini kullananlar ve kullanmayanlar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi (p=0,015). Annelerin D vitamini düzeyleri, kord kanında bakılan D vitamini düzeyleri ile karĢılaĢtırıldığında istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı(r=0.410,p=0). Annelerin gebelikleri sırasında D vitamini desteği alıp almama durumlarına göre gruplandırıldığında, annesi D vitamini alan bebeklerin kord kanı D vitamini düzeyi anlamlı olarak yüksekti. Kord kanı D vitamini düzeyi ile D vitamini suplementasyonu sonrası alınan 25OHVitD düzeyi arasında anlamlı bir farklılık saptandı(p=0,004). D vitamini düzeylerine göre değerlendirildiğinde gebelerin %82,6'sı (n=38) eksiklik, %15.2'si (n=7) yetersizlik ve %2,2'si (n=1) yeterlilik Ģeklinde iken, kord kanında bu oranlar %17.4 (n=8) eksiklik, %28.3 (n=15) yetersizlik ve %54,3(n=25) yeterlilik Ģeklindeydi. Suplemantasyon sonrası ise %2.2'si (n=1) eksiklik, %10,9'u (n=5) yetersizlik ve %87'sinde(n=40) yeterlilik bulundu. Sonuç: Gebelikte D vitamini düzeyinin kord kanı D vitamini düzeyini etkilediği, gebelik süresince alınan D vitaminin ve doğumdan sonra baĢlanan D vitamini suplementasyonun çok önemli olduğu görüldü. D vitamini düzeyinin yenidoğan döneminde büyümeyi etkilemediği, profilaktik olarak verilen 400 Ü/gün D vitaminin ise yeterli olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relation between Vitamin D Levels in Gravidas with and without Vitamin D Supplementation in Pregnancy and in Synchronous Babies' Cord Blood and Sociodemographic Data Introduction and Aim: Vitamin D regulates calcium and phosphorus metabolism and is soluble in fat. Although Turkey isa sunny region, vitamin D deficiency is a major problem in gravidas and infants that concerns the health of the population. Vitamin D deficiency in mothers is particularly serious due to insufficient D vitamin intake and inadequate exposure to the sun in women of childbearing age. The purpose of this study was to evaluate vitamin D levels in synchronized cord blood and in mothers with or without vitamin D supplementation during pregnancy. Methods: Healthy pregnant women giving birth in the gynecology and obstetrics clinic of the Atatürk University Medical Faculty in Erzurum and healthy term babies were enrolled in the study. Levels of vitamin D, parathyroid hormone, calcium, phosphorus, magnesium and alkaline phosphatase were measured in maternal and cord blood specimens during birth. Mothers receiving vitamin D and mothers not receiving it were divided into two groups. Groups were also established based on sociodemographic data, vitamin D intake history, and vitamin D levels in cord blood. The effect on sociodemographic data and vitamin D levels was re-evaluated one month after the start of vitamin D supplementation. Results: 46 mothers and healthy babies were enrolled. Thirteen percent of mothers were aged 16-25, 65% were aged 26-35 and 21.7% were aged 36-45. Twenty-nine gravidas (63%) used vitamin D during pregnancy, while 17 (37%) did not use it. The mean vitamin D level of mothers using vitamin D during pregnancy was 8.9 ± 4.8 mg /dl, and the mean level in those not using vitamin D was 5.4±2.8 mg/dl. The difference between the two groups was statistically significant (p=0.015). Significant correlation was determined when mothers' vitamin D levels were compared with vitamin D levels in cord blood (r=0.410,p=0). When mothers were grouped depending on receipt of vitamin D support or not, cord blood vitamin D levels of babies of mothers receiving vitamin D were significantly high. Significant variation was determined between cord blood levels and 25OHVitD levels after vitamin D supplementation (p=0.004). In terms of vitamin D levels, 82.6% (n=38) of gravidas were deficient, 15.2% (n=7) were insufficient and 2.2% (n=1) were sufficient. The comparable levels in cord blood were 17.4% (n=8) deficiency, 28.3% (n=15) insufficiency and 54.3% (n=25) sufficiency. Following supplementation, deficiency was determined in 2.2% (n=1), insufficiency in 10.9% (n=5) and sufficiency in 87% (n=40). Conclusion: Vitamin D supplementation in pregnancy affects cord blood vitamin D levels, and vitamin D received during pregnancy and supplementation after birth are of major importance. Vitamin D levels do not affect growth in the neonatal period, and 400 U/day administered prophylactically is sufficient.