İç hastalıkları anabilim dalı medikal onkoloji kliniğinde takip edilen kolorektal karsinom tanılı hastaların klinik ve demografik özellikleri
Clinical and demographic characteristics of patients with colorectal carcinoma followed at the medical oncology clinic of department of internal medicine
- Tez No: 479076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TOPDAĞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Demografik ve Klinik Özellikler, Sağkalım, Colorectal Cancer, Demographic and Clinical Features, Survival
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Medikal Onkoloji Kliniğinde Takip Edilen Kolorektal Karsinom Tanılı Hastaların Klinik ve Demografik Özellikleri Amaç: Kolorektal kanserli hastaların geriye dönük tarama ile incelenmesi, hastanemize ait verilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında hastanemiz Medikal Onkoloji Kliniği'nde takip edilen hastalar çalışmaya alındı. Hastaların dosyaları ile Enlil Sistemindeki kan ve radyoloji tetkikleri incelendi. Hastaların exitus tarihlerine Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sistemi'nden TC kimlik numarası ile MERNİS üzerinden ulaşıldı. Bulgular: Çalışmamızda kolorektal kanser tanılı 269 kişi değerlendirmeye alınmış olup; tek merkezli, retrospektif çalışma yapıldı. Hastaların 136'sı (%50.6) erkek, 133'ü (%49.4) kadındı. Erkeklerde ortalama yaş 58,9 ± 14 (29-91), kadınlarda ise 58,2 ± 14,7 (19-91) idi. Hastaların 75 (%27,9)'inin sigara, 6 (%2,2)'sının alkol kullanma öyküsü mevcuttu. Histopatolojik incelemede hastaların %49,4'ü alt tiplendirme yapılmamış adenokarsinom, %19,7'si orta derece diferansiye adenokarsinom olarak saptandı. En sık yerleşim yeri (%39,4) rektum, (%16,7) sigmoid kolon olarak saptandı. Hastaların %53,1'i metastatikti, metastazı olanlar içinde en sık karaciğer metastazı (%44,7) saptandı. Kolorektal kanser tanısı alan hastalarda en sık gözlenen semptom karın ağrısıydı (%29) ve bunu kabızlık takip ediyordu (%21,9). Hastaların %65,8'i opere edilmişti. %32,3'ü palyatif amaçlı, %18,2'si küratif amaçlı opere edilmiş olup; 41 (%15,2) hastanın operasyonunun ne amaçla yapıldığı bilgisine erişilemedi. 76 (%28,3) hastada ek hastalık saptanmış olup, 12'sinde (%4,5) eşlik eden hastalık başka bir maligniteydi. Hastaların %49,4'ü evre 4, %26'sı evre 3, %10,8'i evre 2, %2,2'si evre 1 ve %0,4'ü intramukozal karsinomdu. Hastaların CEA düzeyi %46,1'inde 0-5 arası, %12,3'ünde 100-1000 arası, %11,9'unda 20-100 arası, %8,9'unda 5-10 arası, %4,5'inde 10-20 arası, %3,3'ünde >1000 olarak saptandı. Hastaların CA 19-9 düzeyi ise %56,5'inde 0-40 arası, %12,3'ünde 100-1000 arası, %11,9'unda 40-100 arası, %5,9'unda >1000 olarak saptandı. Hastaların %85,5'İ kemoterapi almıştı. Hastaların %19'u ise radyoterapi almıştı. Sonuç: Cinsiyetin, sigara ve alkol kullanımının, patolojik tiplendirmenin, tümör yerleşim yerinin, geliş semptomunun, ek hastalık olmasının sağ kalım süresi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı; yaşın, uzak metastaz varlığının, operasyon öyküsünün, evrenin, CEA ve CA19-9 düzeyinin, kemoterapi ve radyoterapi almış olmasının sağ kalım süreleri üzerinde anlamlı etkileri olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Clinical and Demographic Characteristics of Patients with Colorectal Carcinoma Followed at the Medical Oncology Clinic of Department of Internal Medicine. Purpose: Retrospective screening of patients with colorectal cancer, aimed to reveal data about our hospital. Material and Method: Between January 01 2010 and December 31 2015 patients who were followed up at our Medical Oncology Clinic were taken into the study.Patients' files and blood and radiology examinations in the Enlil System were examined.The departure dates of the patients were reached via MERNIS with the ID number of the Ministry of Health Death Notification System. Findings: In our study, 269 patients with colorectal cancer were evaluated. Single center, retrospective study was performed. 50.6% of the patients are male, 49.4% female. The mean age was 58.9 ± 14 (29-91) in males and 58.2 ± 14.7 (19-91) in females. 27.9% of the patients had smoking bahaviour and 2.2% had alcohol consumption background. Histopathological examination revealed that 49.4% of the patients were adenocarcinoma (without subtyping) and 19.7% were moderately differentiated adenocarcinoma. The most common site (39.4%) was rectum, and (16.7%) was sigmoid colon. Of the patients, 53.1% were metastatic, and liver metastasis was the most common (44.7%) among those with metastasis.The most common symptom in patients receiving colorectal cancer was abdominal pain (29%) followed by constipation (21.9%). 65.8% of the patients were treated. 32.3% were palliative and 18.2% were curative. Forty-one (15.2%) patients could not be reached for what purpose the operation was performed. 28.3% patients had additional disease and 4.5% were accompanied by another malignancy. 49.4% of the patients had stage 4, 26% stage 3, 10.8% stage 2, 2.2% stage 1 and 0.4% intramucosal carcinoma. CEA levels ranged from 0 to 5 in 46.1%, from 100 to 1000 in 12.3%, from 20 to 100 in 11.9%, 10 to 20 in 4.5%, over 1000 of 3,3%, between 0 and 40 of CA 19-9 56,5% , 12.3% were between 100-1000, 11.9% were between 40-100 and 5.9% were above 1000. Of the patients, 85.5% received chemotherapy and 19% received radiotherapy. Results: There is no effect of sex, smoking and alcohol use, pathologic typing, tumor location, symptoms of arrival, additional disease at survival; It was concluded that the age, the presence of distant metastasis, the operation narrative, the universe, CEA and CA19-9 levels could have important effects on the accuracy of chemotherapy and radiotherapy.