Baker kisti'nin ultrason ile aspirasyonunun baker kisti tedavisine etkisi
The effect of baker's cyst aspiration with usg to the treatment of baker's CYST
  1. Tez No: 479096
  2. Yazar: NURMUHAMMET TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA UZKESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Baker kisti, Ultrasonografi, kist aspirasyonu, egzersizler, soğuk uygulama, Baker's cyst, Ultrasonography, Cyst aspiration, exercise, Cold pack
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Baker kisti (BK) 1840 yılında Adams tarafından bulunan, 1877'de ise Baker tarafından açıklanan bir kisttir. BK'den kaynaklanan hasta şikâyetleri arasında aktivite ile artan şişlik, kitle, ağrı, sertlik sayılabilir. Dizin arkasında yürüme esnasında gerginlik hissi, kabarıklık veya belirsiz bir ağrı olabilir. BK'lerde tedaviler aspirasyon, eş zamanlı kist içerisine steroid enjeksiyonu, baldır içerisine açılan kistlerin aspirasyonu, BK'lerin eksizyonu ve eklem aralığıyla bağlantısının cerrahi olarak eksizyonu gibi yöntemler şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmada, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran BK'li 40 hastayı içermekteydi. Bu hastalar USG ile tanı konulan diz ağrısı ve şişlik şikayetlerini içeren semptomlara sahiplerdi. Birinci gruba (n= 20) USG eşliğinde BK aspirasyonu uygulandı. Birinci gruba aspirasyon sonrasında dizlerine egzersiz ve soğuk uygulama iki hafta boyunca yapıldı. İkinci gruba (n=20) sadece dizlerine egzersiz ve soğuk uygulama iki hafta boyunca yapıldı. Hastalar işlem öncesi, 1. Ve 3. Aylarda değerlendirildi. Hastalar Vizüel Analog Skala (VAS) , Womac Diz Osteoartrit, Nottingham Sağlık Profili (NSP), Lysholm Diz, Cincinnati Diz skorları kullanıldı. Bütün hastaların VAS, Womac Diz Osteoartrit, NSP skorlarında istatistiksel olarak anlamlı azalma klinik başarı olarak kullanıldı. Lysholm Diz, Cincinnati Diz skorlarında ise istatistiksel olarak anlamlı artış klinik başarı kullanıldı. USG ile değerlendirilen işlem öncesi BK'nın en, boy ve alan ölçümleri ile 1. ve 3. aylardaki BK'nın en, boy ve alan ölçümleri karşılaştırıldı. BK en, boy ve alan ölçümlerinde anlamlı her iki grupta da anlamlı düşüş gözlendi. Tedavi sürecinde VAS, WOMAC , NSP anketlerinin 1. ve 3. ay skorlarında istatiksel olarak her iki grupta da anlamlı düşme görüldü. Lysholm Diz, Cincinnati Diz skorlarında istatistiksel olarak her iki grupta da anlamlı artış görüldü. BK'lerdeki en, boy ve alan ölçümlerinin küçülmesinin yanısıra her iki gruptaki hastaların klinik şikâyetlerinde düzelme gözlendi. Aspirasyon uygulamasının BK'de daha fazla etki ettiği görüldü. Ancak bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşıldı. BK'nin tanı, tedavi ve takibinde USG'nin temel görüntüleme yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Ucuz, tekrarlanabilir ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle USG'nin BK tanı, tedavi ve aspirasyon sürecinde kullanılması uygun görüldü. Popliteal bölgedeki diğer lezyonlarla ayırıcı tanıda önemli yer alacağı kanısına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Baker's cyst (BC) found by Adams in 1840 and described by Baker in 1877. The most common complaints from the BC are increased swelling with activity, mass, pain and stiffness. There may be a feeling of tension, swelling or indistinct pain while walking behind the knee. Treatments in the BCs are described as aspiration of the cyst, simultaneous steroid injection into the cyst, aspiration of the cysts into the calf, excision of the BC and surgical excision of the connection with the joint space. In this study, 40 patients with BC who were examined in physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic have been included. The patients have symptomatic complaints including knee pain and swelling were diagnosed with USG. First group(n=20) were applied aspiration to the BC with USG-guided. After the aspiration first group had exercise and cold pack to their knees for two weeks. Second group(n=20)had received only exercise and cold pack to their knees for two weeks. The patients were examined at baseline, first month and third months. The patients were evaluated by Visual Analogue Scale (VAS), Womac Knee Osteoarthritis, NSP (Quality of Life Questionnaire), Lysholm Knee, Cincinnati Knee scores were used. A statistically significant reduction of patients' scores in Visual Analog Scale (VAS), Womac Knee Osteoarthritis, and NSP (Quality of Life Questionnaire) was used as clinical success. In Lysholm knee and Cincinnati knee scores a statistically significant increase was used for clinical success. The width, height, and area measurements of the pre-procedural BC assessed by USG were compared with the width, height, and area measurements of the first and third months of the BC. There was a significant decrease in BC's width, height and area measurements in both groups. There was a statistically significant decrease in the first and third month scores of the VAS, WOMAC and NSP questionnaires during the treatment period in both groups. There was a statistically significant increase in Lysholm Knee, Cincinnati knee scores in both groups. Clinical complaints of patients in both groups were improved, as well as decreasing of the width, height, and area measurements in the BCs. It has seen that aspiration had more effect on BC. However, this effect was not statistically significant. It has been concluded that USG is the basic imaging method in diagnosis, treatment and follow-up of BC. USG has been considered suitable for use in the diagnosis, treatment and aspiration of the BC, because of its low cost, reproducibility and easy accessibility. USG may has an important role in differential diagnosis of other lesions in the popliteal area.