Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde deliryum tanısı alan hastaların altı aylık izlemi
6-month follow-up of patients receiving delirium diagnosis in Atataturk University Medical Faculty Hospital
- Tez No: 479097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: deliryum, izlem, konsültasyon, delirium, follow-up, consultation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmamızda deliryum tanısı alan hastaların uzun dönemde anksiyete, depresyon belirtileri, bilişsel işlevler, işlevsellik ve mortalite açısından izlenmesi ve bu süre zarfında hastane yatışı, yeni hastalık tanısı ve deliryum gelişimi açısından izlenmesi ve elde edilen sonuçların psikiyatrik tanısı olmayan yatan hastalardan oluşan kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlandı. Araştırma, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde etik kurul onayı alındıktan sonra Ekim 2015 ve Mart 2016 tarihleri arasında yapıldı ve katılımcılar 3 ve 6 ay sonra tekrar değerlendirilmek üzere çağırıldı. Araştırmaya Atatürk Üniveristesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatmakta olan ve psikiyatri bölümüne konsülte edilip deliryum tanısı konan 50 hasta ve deliryum hastaları ile aynı klinikte yatmakta olan 50 kişilik kontrol grubu alındı. Veri toplama araçları olarak; Bireysel Özellikler Formu, Deliryum Derecelendirme Ölçeği (DDÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD Ölçeği), Mini Mental Test (MMT), Global Değerlendirme Ölçeği (GAS) kullanıldı. Sürekli değişkenlerin normal dağılımına Shapiro Wilk testi ile bakıldı. İki grup arasındaki kıyaslamalarda normal dağılım şartı sağlandığı durumda Independent Samples t testi, sağlanmadığı durumda Mann Whitney u testi kullanıldı. İkiden fazla bağımlı grup değişkenlerin kıyaslanmasında normal dağılım şartı sağlandığı durumda Repeated Measures ANOVA testi, sağlanmadığı durumda friedman testi kullanıldı. Kategorik değişkenler arasındaki kıyaslama Ki-kare testi ve Fisher's Exact test ile yapıldı. Çoklu karşılaştırmalarda ANCOVA kullanıldı. Grupların sağkalım üzerine etkileri Survival analizi kullanılarak yapıldı. İki grup arasında anksiyete ve depresyon belirtileri açısından farklılık saptanmadı. Ayrıca grupların kendi içinde izlemlerinde de anksiyete ve depresyon belirtilerinde farklılık saptanmadı. Deliryum grubunun 0. ayda Mini Mental Test puanı kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük saptandı. 3. ve 6. aylarda da deliryum grubunun puanı daha düşük olmasına rağmen aradaki fark anlamlı değildi. Deliryum grubunun kendi içinde Mini Mental Test puanı 0., 3. ve 6. aylarda anlamlı bir şekilde yükselme gösterdi. Kontrol grubunda da izlemde test puanında yükselme saptandı ancak kontrol grubundaki yükselme anlamlı değildi. Deliryum grubunun Global Değerlendirme ölçeği puanı 0. ayda kontrol grubununkinden anlamlı olarak daha düşüktü. 3. ve 6. aylarda da deliryum grubunun ölçek puanları daha düşük olmasına rağmen iki grup arasındaki fark anlamlı değildi. İki grubun da kendi içinde 3. ve 6. ay izlemlerinde ölçek puanlarında yükselme saptandı ancak yükselişler anlamlı değildi. Grupların 3. ay izlemlerinde, kontrol grubundan bir kişinin deliryum geçirdiği; 6. ay izlemlerinde, deliryum grubundan bir kişinin deliryum geçirdiği saptandı. İzlemde deliryum ve kontrol grubunda en sık alınan yeni tanının depresif bozukluk olduğu saptandı. Deliryum grubunun ölüm zamanı kontrol grubunun ölüm zamanından anlamlı olarak kısa saptandı. 3. ve 6. aylarda deliryum grubunun mortalitesi kontrol grubununkinden yüksekti. Deliryum grubunun 3. ve 6. aydaki ortalama sağkalım günü kontrol grubununkinden anlamlı olarak kısa saptandı. Deliryumun yüksek mortalite ve morbidite ile sonuçlanan bir hastalık olması nedeni ile sağlık profesyonellerine deliryum, risk faktörleri ve sonuçları konusunda eğitimler verilmesi, deliryuma neden olan risk faktörleri göz önünde bulundurularak deliryumu önleyici protokoller ile ilgili araştırmalar yapılması, çalışmaların daha fazla sayıda hasta ile yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
6-Month Follow-up of Patients Receiving Delirium Diagnosis in Atataturk University Medical Faculty Hospital The aim of our study was to monitor long term anxiety, depression symptoms, cognitive functions, functioning and mortality of the patients who were diagnosed with delirium and to monitor them for hospital admission, new disease diagnosis and delirium development in this period and compare the results with the control group consisting of inpatients without psychiatric diagnosis. The research was carried out between October 2015 and March 2016 after approval of the ethics committee at Ataturk University Medical Faculty Hospital and the participants were recalled 3 and 6 months later. The study group consisted of 50 patients who were hospitalized at Ataturk University Medical Faculty Hospital and consulted to psychiatry department and diagnosed with delirium, and a control group of 50 patients who were in the same inpatient clinic as patients with delirium. As data collection tools; Individual Properties Form, Delirium Rating Scale (DRS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD Scale), Mini Mental State Examination (MMSE) and Global Assessment Scale (GAS) were used. The normal distribution of continuous variables was evaluated by the Shapiro Wilk test. The Independent Sample t test was used when the normal distribution condition was provided in the comparison between the two groups, and the Mann Whitney U test was used when the difference was not provided. The repeated Measures ANOVA test was used when the normal distribution condition was met in the comparison of the over-dependent group variables, and the Friedman test was used if not. The comparison between the categorical variables was done by Chi-square test and Fisher's Exact test. ANCOVA was used in multiple comparisons. The survival effects of the groups were assessed using Survival analysis. There was no difference between the two groups in terms of anxiety and depression. In addition, there were no differences in the anxiety and depression symptoms in the follow-up of the groups themselves. The MMSE score at the 0th month of the delirium was significantly lower than the control group. Although the score of the delirium group was lower at 3rd and 6th months, the difference was not significant. In the control group, an increase in the MMSE score was observed in the follow-up, but the increase in the control group was not significant. The delirium group's Global Assessment Scale score was significantly lower at 0th month than the control group. Although the scores of the delirium group were lower at 3rd and 6th months, the difference between the two groups was not significant. During the 3rd and 6th months follow-up, increase in the scale scores was observed in both groups, but the rise was not significant. In the follow-up of the 3rd month of the groups, one person in the control group had delirium; during the 6th month follow-up, it was determined that one person in the delirium group had delirium. In the follow-up, it was found that the most commonly new diagnosed disorder in the delirium and control group was depression. The death time of the delirium group was significantly shorter than the death time of the control group. At the 3rd and 6th months, the mortality of the delirium group was higher than the control group. The mean survival day of the delirium group at 3rd and 6th months was significantly shorter than the control group. Delirium is a disease resulting in high mortality and morbidity, it is recommended that health professionals should be educated about delirium, risk factors and outcomes, investigating delirium preventive protocols considering the risk factors causing delirium and considering researches including more patients.