Postmenopozal kadınlarda vücut kompozisyonu ve fiziksel aktivite düzeyinin kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of associ̇ati̇on between body composi̇ti̇on-physi̇cal acti̇vi̇ty level wi̇th bone mi̇neral densi̇ty i̇n postmenopausal women
- Tez No: 479112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, fiziksel aktivite düzeyi, postmenopozal osteoporoz, BIA, IPAQ, rSMI, Body composition, physical activity level, postmenopausal osteoporosis, BIA, IPAQ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı postmenopozal kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin ve vücut kompozisyonunun lomber KMY değerleri ile ilişkisini incelemektir. Metot: Çalışmamıza hastanemiz kayıtlarında son bir yıla ait DEXA ile L1-4 KMY ölçümü bulunan 95 postmenopozal kadın dahil edildi. Katılımcılar DSÖ tanımına göre normal, osteopeni ve osteoporoz KMY gruplarına ayrıldı. IPAQ kısa form ile fiziksel aktivite düzeyleri ve TANİTA-BC 480 ile vücut kompozisyonları değerlendirildi. Boy, kilo, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi ve BKO vücut kompozisyonunu yansıtan antropometrik ölçümler olarak kaydedildi. BIA ölçümlerinin verileri ile kasın ve yağsız kitlenin vücut büyüklüğüne ayarlanmasını sağlayan göreceli iskelet kası indeksleri (rSMI) hesaplandı. Kas kitlesi (kg) / boy2 (m2) SMI, apendiküler yağsız kitle (kg) / boy2 (m2) ALMI, apendiküler kas kitlesi (kg) / boy2 (m2) ASMI olarak hesaplandı. Bulgular: Katılımcıların 66'sı (%69,5) inaktif, 27'si (%28,4) düşük seviyede aktif ve sadece 2'si (%2,1) yeterli düzeyde aktifti. IPAQ kategorileri ile KMY değeri, T skoru ve KMY grupları arasında korelasyon yoktu. KMY grupları osteoporoza doğru artan sırada değerlendirildiğinde; vücut ağırlığı, bel çevresi, kalça çevresi ile pozitif körele; yağ kitlesi, yağsız kitle, SMI, ASMI ve ALMI değerleri ile negatif korele idi. KMY değeri ile yağ kitlesi, yağsız kitle, SMI, ASMI ve ALMI değerleri arasında pozitif korelasyon vardı. Sonuçlar: Postmenopozal kadınlarda KMY hem yağ hem kas ile ilişkilidir. Bu durum kasın ve yağın ağırlık etkisi ile ilişkili olabilir. Çalışmamızda KMY ile tüm rSMI denklemleri, kemik sağlığında kasın önemini gösterecek şekilde ilişkili görünmektedir. Fiziksel aktivite düzeyi ve KMY arasında herhangi bir ilişki gösterememiş olsak bile, kas kitlesi artımında v fiziksel aktivite hala rol oynayabilir. Bu ilişkinin gösterilememesi katılımcıların düşük fiziksel aktivite seviyelerinde yer almalarına bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of our study is to investigate the relationship between physical activity level, BIA data-measures used to evaluate body composition; with lumbar BMD in postmenopausal women. Metods: The study included 95 postmenopausal women who have hospital records of BMD measurement of L1-4 region with DEXA, in past year. Participants were divided into normal, osteopenic and osteoporosis BMD groups according to WHO definition. Physical activity levels and body composition were assessed using IPAQ short form and the TANİTA-BC 480 analyzer which making measuremant by BIA method. Height, weight, BMI, waist circumference, hip circumference, and BMI were recorded as measurements reflecting body composition. Relative skeletal mass index (rSMI) was calculated by the data of BIA measurements and by adjusting the muscle mass and fat-free mass to body size. Muscle mass (kg) / height2 (m2), SMI, appendicular fat free mass (kg) / height2 (m2); ALMI, appendicular muscle mass (kg) / height2 (m2) abbreviated as ASMI. Results: Of the participants, 66 (69.5%) were inactive, 27 (28.4%) were active at low level and only 2 (2.1%) participants were active at adequate level. There was no correlation between the IPAQ categories and the BMD groups. There was no relationship between IPAQ categories and BMD values or T scores. When BMD groups are examined in ascending order towards osteoporosis; body weight, waist circumference, hip circumference and BMD groups were positively correlated. There was a negative correlation between fat mass, lean mass, SMI, ASMI and ALMI values and BMD groups, which were examined in ascending order towards osteoporosis. There was a positive correlation between BMD value and fat mass, lean mass, SMI, ASMI and ALMI values. vii Conclusions: Both fat and muscle associated with BMD in postmenopusal women. It may be relationed with their weight bearing effect on bone. rSMI equations all related with BMD in our study, that shows the muscle importance in bone health. Even while we didn't find any relationship with pysical activity level and BMD, physical activity still can play a role with increasing muscle mass. It can be explain with participants' low level physical activity.