Otomotiv sanayi atık sularının arıtma teknolojileri ve geri kazanım alternatiflerinin araştırılması
- Tez No: 479228
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SARIOĞLU CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ultrafiltrasyon, fotokatalitik oksidasyon, TiO2, yeniden kullanma, ultrafiltration, photocatalytic oxidation, TiO2, reuse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin artması ve doğal kaynakların tükenmeye başlaması nedeniyle işletmelerin çevreye karşı sorumluluğu da artmaktadır. Otomotiv endüstrisi, ülke ekonomisi için ihracat kapasitesi, yan ürün pazarı oluşturma ve istihdam açısından önde gelen bir sektördür. Ayrıca çevresel açıdan bakıldığında kimyasal ve su kullanım miktarının ve tehlikeli atık miktarının fazla olması, uluslararası anlaşmalar ve yasal gereklilikler nedeniyle hizmet ve üretim süreçlerinde temiz üretim teknolojilerinin kullanımını zorunlu hale getirmektedir. bu çalışmada bir otomotiv endüstrisinden kaynaklanan atık sularının membran teknolojileri ve fotokatalitik proseslerle arıtımı yapıldıktan sonra yeniden kullanılabilirliği araştırılmıştır. Atık suyun ilk arıtımı Ultrafiltrasyon (UF) farklı membranlarla ve farklı barlarda (2, 4 , 6 bar) çalışılmış giderim verimi en yüksek olan membran çıkışında (6 bar) Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) %86,4, Askıda Katı Madde (AKM) %94, Bulanıklık %87, İletkenlik %17,5, Yağ ve Gres %98 verimleri elde edilmiştir. Ayrıca kullanılan UF membranları, konsantre mod ve tam geri devir modu ile çalışılmış ve iki mod verimleri ve akı değişimleri karşılaştırılmıştır. Membran çıkışından elde edilen atık su farklı miktarlarda TiO2 (0,25 g/L, 0,5 g/L, 0,75 g/L ve 1,0 g/L) ile fotokatalitik oksidasyona maruz bırakılmış ve giderim verimleri incelenmiştir. Bu kapsamda 1 g/L TiO2 miktarında KOİ %70 giderim verimleri elde edilmiştir. Çalışma neticesinde, atıksuyun soğutma suyu olarak tekrar kullanılabilirliğinin mümkün olduğu görülmüştür. Toplam %96 KOİ giderim verimi elde edilmesine rağmen deşarj standartları sağlanamamıştır. Fakat Yağ-gres, Bulanıklık, EC, ZSF parametreleri için istenilen deşarj standartları sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in environmental pollution resulting from industrial activities and the depletion of natural resources, businesses are increasingly responsible towards the environment. The automotive industry is leading sector in terms of export capacity for country's economy, creation of by-product market and employment. Besides, with regard to environment, the excessive consumption of chemical and water use and hazardous waste enforces clean technologies to be used in the course of service and production processes due to international treaties and legal necessities. In this study, after it has been treated by membrane technology and photocatalytic processes, the reusability of waste water stemming from an automotive has been examined. In this context, the first treatment ultrafiltration (UF) has been carried out by different membranes and bars (2, 4, 6). At membrane output (6) in which recovery efficiency has been the highest Chemical Oxgyen Demand (COD), Suspended Solids (SS), turbidity, conducivity and oil-grease removal have been obtained 86,4%, 94%, 87%, 17,5% and 98% respectively. In addition, the UF membranes which were used has been examined concentrated mode and full recycle mode and efficiency of two modes and flux change have been compared. The wastewater obtained from membrane output has been subjected to photocalaytic oxidation in different TiO2 concentrations (0,25, 0,5, 0,75, 1 g/L) amounts and removal efficiency has been observed. In this context, 70% removal efficiency equal to 1 g/L TiO2 has been obtained. As a result of study, it is possible that waste water can reused as cooling water. Moreover, although 96% COD removal efficiency has been obtained in total, discharge standards have not been achieved. However, the necessary discharge have been provided for Oil-grease, Turbidity, Conductivity, Toxicity dilation factor parameters.