Ulusal inovasyon sistemleri içerisinde sağlık ekosisteminin tanımlanması: Üniversite hastanelerinin yeri ve önemi
Recognition of the health ecosystem in national innovation systems: Statue and importance of university hospitals
- Tez No: 479274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT BURMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ulusal İnovasyon Sistemi, Ulusal Sağlık İnovasyon Sistemi, Sağlık Ekosistemi, Üniversite Hastaneleri, Bibliyometrik Analiz, National Innovation System, National Health Innovation System, Health Ecosystem, University Hospitals, Bibliometric Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Küresel rekabet ortamında ülkeler, gelişmiş ve müreffeh bir seviyeye ulaşabilmek için kendi sınırları içinde inovasyon sistemlerini oluşturmak zorundadırlar. Ulusal inovasyon sistemleri her ülkenin coğrafi, ekonomik, eğitim, sağlık ve bilim yapma seviyesi farklı olduğu için her ülkede farklı şekillerde kendine has bir özellik göstererek oluşturulmuştur. Ulusal inovasyon sistemleri aslında ürün ve üretim çıktısını sağlayan firmalar, düzenleyici kurum olan devlet ve teknik ve temel bilimsel bilginin üretim yeri olan üniversiteler arasındaki ilişki sonucu meydana gelmiştir. Ülkelerin ulusal inovasyon sistemlerini inşa edebilmesi ancak sağlıklı bireylerle mümkündür. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ölümcül ve bulaşıcı hastalıklar, sağlığın iyileştirilebilmesi ve geliştirilebilmesi için sağlık bileşeni üzerinde de inovasyon sistemlerini kaçınılmaz hale getirmiştir. Ulusal sağlık inovasyon sistemi sağlığa doğrudan ve dolaylı yoldan etki eden ekosistemi içine alarak aralarında etkileşim sonucu ortaya çıkan interaktif bir süreçtir. Hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisi için gerek temel bilimsel bilginin üretim yeri olarak gerekse insan kaynağını sağlayıcı bir kurum olarak üniversiteler, sağlık inovasyon sistemleri için olmazsa olmaz bir yapı taşıdır. Bu çalışmada ülkemizde eğitim ve araştırma hastanesine sahip üniversitelerin sağlık inovasyon sistemine katkı derecesi incelenmiştir. Eğitim ve araştırma hastanesine sahip üniversitelerin üretmiş oldukları bilimsel yayın verilerinin bibliyometrik analizi yapılarak elde edilen bulgulara göre bölgeler arası kurumların uzmanlık alanlarının farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma ile eğitim ve araştırma hastanesine sahip üniversitelerin bölgeler arası uzmanlık alanlarının farklılık göstermesi bölgesel plan ve politikalarla desteklenerek üniversiteler arası tecrübe paylaşımının sağlanması ileriye dönük toplum sağlığının geliştirilmesi için katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The countries in global competition have to create their own innovation sytems in order to reach a developed and prosperous country. National innovation systems for each countries have been occured in different ways due to their own characteristic features in terms of geography, economy and levels of education, health, science. Indeed national innovation sytems have been appeared in relation to the universities which are the place of technical and main scientific information and companies that have production, and the state which is regulator organization. It is only possible with healthy inviduals in order to build innovation systems for the countries. Developing countries are needed to develop innovation systems in the field of health in order to decrease the number of terminal illness and contagious disease. National health innovation system is a generated interactive process as a result of interaction direct or indirect way. Unversities are essential center of the health innovation systems for necessary main information and human resource in order that diagnosis and treatment of patients. In this study, contribution of the universities which have training and research hospitals to the health innovation system were analyzed. Specialties differences among the institutions which are from different regions have been realized by obtaining the scientific publishing data of the universities which have training and research hospitals by researching bibliometric analysis. With this study, contribition of prospective development of community health care has been considered by providing the universities' experience exchange via support regional plan and politics for the different specialties levels on regions.