Banka çalışanlarının cam tavan sendromuna ilişkin tutumlarını belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on the determining the attitudes of bank employess related to glass ceiling syndrome
  1. Tez No: 479276
  2. Yazar: NUR KALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZHAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Kadınların Kariyer Engelleri, Kadın, Kariyer, Kadın Çalışmaları, Glass Ceiling Syndrome, Barriers to Career of Women, Woman, Career, Women's Studies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; Finans sektörünün önemli kesimini kaplayan bankacılık alanında çalışan kadın personelin kariyer gelişimini engellerinden cam tavan sendromuna yönelik algılarını ortaya koymaktır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kadınların tarihsel açıdan çalışma hayatına katılımları ve ülkemizde kadınların istihdamda karşılaştıkları sorunlar ele alınmaktadır. İkinci bölümde kadın ve yöneticilik kavramları, kariyerin temel kavramları, kariyer evreleri ve kariyer engellerinde karşılaştıkları engellerden olan cam tavan sendromu hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; veri toplama tekniği olarak kullanılan anket çalışmasından elde edilen bulgulara yer verilmektedir. Elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programında analiz edilmiş, güvenirlik düzeyini saptamak amacıyla Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı kullanılmıştır. Alan araştırmasında, banka personelinin cam tavan sendromu düzeyleri, demografik değişkenlere göre cam tavan sendromunda farklılaşmalar belirlenmektedir. Son olarak bulgular ışığında sonuçlar yorumlanarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to reveal the perceptions of the glass ceiling syndrome from the obstacles to career development of female employee working in the banking sector which cover the important part of finance sector. The study has 3 parts. In the first part; it is handled the participation of women in their working lives from a historical point of view and the problems women face in employment in Turkey. In the second part; it is informed about the concepts of women and management, basic concepts of career, career stages and the glass ceiling syndrome from the obstacles they encounter in career obstacles. In the third part of the study; it is ranked the findings obtained from the survey study used as data collection technique. The data was analyzed in the SPSS 23.0 program, to determine the confidence level of the survey Cronbach Alfa-internal coefficient of consistence was used. In the field study; the levels of glass ceiling syndrome of bank personel are differentiated according to demographic variables in glass ceiling syndrome. Finally according to the findings; the results are evaluated and recommendations are noted.