Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve akraba evliliğinde kadının konumu
Gender inequality as a notion of a woman in consanquineous marriage
- Tez No: 479362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EREM SARIKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akraba Evliliği, Cinsiyet Eşitsizliği, Ataerkillik, Consanquineous Marriage, Social Gender Inequality, Patriarchy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Toplumların tarihi aynı zamanda toplumsal eşitsizliklerin de tarihidir. Bu eşitsizlikler toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterse de özellikle küreselleşen dünyada bu eşitsizliklerin toplumların karmaşık yapısıyla paralel olarak çeşitlendiği görülmektedir. Tarihsel olarak ortaya çıkan mülkiyet ilişkisi beraberinde toplumsal eşitsizlikleri doğurmuştur. Mülkiyet ilişkisi toplumlarda sınıflı bir yapının doğmasına yol açarken aynı zamanda başka toplumsal bölünmeleri de meydana getirmiştir. Bu bölünmelerin en belirgin olanı cinsiyete dayalı bölünmedir. Biyolojik farklılıklarından (sex) ziyade, toplumsal olarak kurulan toplumsal cinsiyet (gender) nosyonu, kadını, erkeklik (ataerki) anlayışının sömürgesi haline getirmiştir. Evlilik olgusu ile kadın adeta yaşamın dışına itilmiş 'ev'e bağımlı hale getirilmiştir. Bu tezde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir nedeni olan akraba evliliği olgusu çalışılmıştır. Erzurum ili merkezinde yürütülen çalışmada akraba evliliğinin gerçekleşmesinde hangi faktörlerin etkili olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Akraba evliliği yapan eşlerin evlilik hakkındaki tutum ve düşünceleri, yaş (evlenme yaşı), evlilik kararı, eğitim durumu, gelir durumu ve düzeyi, iş gücüne katılım durumu, evlilik ve akrabalık durumu gibi sayıltıların yanında evlilik olgusu, akraba evliliği, aile, cinsiyet eşitsizliği gibi olgular hakkındaki tutumlarının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmada yerli ve yabancı literatür taranarak metin analizi yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden anket ve görüşme teknikleri ile veriler toplanmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Erzurum ilinde yaşayan ve akraba evliliği yapmış 20 kadın ile tesadüfi/kartopu örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Şubat-Mayıs 2017 tarihinde Erzurum ili Merkez İlçelerinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of the collectives is at the some time in their social inequalities. These inequalities show very from society to society, culture to culture. These inequalities seem to have diverged in paralel with complex nature of societies, especially in the globalizing world. The ownership relationship which emerges with historical brought together social inequalities. The ownership relationship lead to the birth a class of structure. At the same time, ıt emerges other social division, as well. The most obvious of parts is the division of sex base. Rather than biological differences (sex),the Notion of gender established in society becomes a colony of woman, understanding of masculinity. Wish marriage case, the woman is almost made to be immune to the life, pushed home. In this case, the case of a consanquineous marriage as a cause of gender inequalitiy has benn studied. In the study conducted in the center of Erzurum, ıt has been tried to determine which factors of effective in the realization of consanquineous marriage. Marriage partner is target to search attitudes and thoughts, age, marriage decision, state of education, income status and level, status of participation in the workforce, marriage and relative status about marriage. This study was carried out by analyzing the text of local and foreign literature. Questionnaries and interview techniques are collected from qualitative research methods. Datas have been analyzed by the SPSS program. The universe of research was developed with random sample methods with 20 females living in the province of Erzurum and married with relatives. This work was carried out on february and march 2017 in the city of Erzurum province.