Medya okuryazarlığı: Kavramlar ve kuramlar
Media literacy: Concepts and theories
  1. Tez No: 479385
  2. Yazar: CEVAT PALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ALANKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Geleneksel Medya, Yeni Medya, Medya Okuryazarlığı, Media, Traditional Media, New Media, Media Literacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, medya okuryazarlığı çalışmalarına ilişkin incelemelerde bulunup medya eğitiminin önemine vurgu yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışmanın birinci bölümde, medya okuryazarlığı başlığı altında medya kavramına kısaca değinilmiş ve sonrasında olayı daha spesifik hale getirerek geleneksel medya kavramına giriş yapılmıştır. Geleneksel medya kavramı başlığı altında gazete, sinema, radyo ve televizyon gibi geleneksel kitle iletişim araçlarının ortaya çıkışları ile birlikte tarihsel serüvenleri incelenmeye çalışılmıştır. Konunun devamında yeni medya kavramı ele alınmış olup yeni medyanın ortaya çıkış süreci ile birlikte tarihsel serüveni içerisinde internet konusuna değinilmiştir. Bu bölümde son olarak yeni medyanın içerisinde büyük role sahip sosyal medya ve dijital medyanın tarihsel serüvenleri incelenmiştir. İkinci bölümde; medya okuryazarlığı ve kavramlar başlığı altında medya okuryazarlığı ile okuryazarlık kavramları üzerinde durulmuş, gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan okuryazarlık türlerinden geleneksel, görsel ve yeni medya okuryazarlığı kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Konunun devamında medya okuryazarlığının Dünya ve Türkiye‟deki tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Daha sonra Masterman, Aufderhide ile Scheibe ve Rogow tarafından ortaya koyulan medya okuryazarlığı ilkeleri anlatılmaya çalışılmıştır. Medya okuryazarlığının amaçları ve toplumsal etkilerine dair yapılan açıklamalarla bu bölüm sonuçlandırılmıştır. Üçüncü bölümde, medya okuryazarlığı kuramları başlığı altında medya okuryazarlığına yönelik yaklaşımlar (kuramlar) maddeler halinde ele alınmıştır. Konunun devamında Shepherd, Potter ve Davis‟in geliştirdiği medya okuryazarlığı modelleri irdelenerek medya okuryazarlığına dair yapılan çağdaş tartışmalardan olan medya okuryazarlığı hareketindeki yedi büyük tartışma ile bu çalışma sonlandırılmıştır. Tezde metodoloji olarak kapsamlı literatür taraması yapılmış ve güncel kaynaklara başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to highlight the importance of media education by examining media literacy studies. In the first part of the work was prepared for this purpose, the concept of media under the heading of media literacy was briefly mentioned and then the concept of traditional media was introduced by making the event more specific. Under the heading of the traditional media concept, attempts have been made to examine historical adventures along with the emergence of traditional mass media such as newspapers, cinema, radio and television. The concept of new media has been discussed in the continuation of the subject and the internet has been mentioned in the historical adventure with the emergence process of the new media. In this section, the historical adventures of social media and digital media, which have a major role in the new media, are examined. In the second chapter; Under the heading of media literacy and concepts, the concept of literacy along with the concept of media literacy has been tried to explain traditional, visual and new media literacy from the types of literacy that emerged with the developing technology. Subsequently, under the title of historical development of media literacy, media literacy in the world and in Turkey has been discussed. Later, the media literacy principles set forth by Masterman, Aufderhide and Scheibe and Rogow were discussed. This chapter has been finalized with titles about the aims and social effects of media literacy. In the third chapter; Approaches to media literacy under the heading of media literacy theories are covered under the headings of Grafting, Protection, Strength, Critical and Analytical approach. In the course of his discussions, Shepherd examined the media literacy models developed by Potter and Davis and addressed seven major discussions in the media literacy movement, contemporary debates on media literacy. In the thesis, comprehensive literature search has been made as methodology and current sources have been consulted.