Mevsılî'nin Muhtar adlı eserinin Kitabü'n-nikah ile feraiz bölümleri arasındaki imameyn'e yapılan atıfların tesbit ve değerlendirilmesi
An inquiry on references to imameyn in the marriage and punishment sections of Mevsili's book named Muhtar
- Tez No: 479394
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nikah, Talak, Siyer, Vasiyet, Ebû Hanife, Ebû Yusuf, İmam Muhammed
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmaya konu olan el-Mevsılî'nin el-Muhtar adlı eserinin Nikâh Kitabı ile Feraiz Kitabı bölümleri arasındaki kısımlarda Mevsılî'nin rümuzlarla işaret etmiş olduğu Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'in görüşleri tahkik edilip, bu iki büyük müctehidin görüşleri tesbit edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde 191 meselede Ebû Hanife ve diğer iki imam arasında ihtilaf olduğu tesbit edilmiştir. Çalışma, bir giriş ve iki bölüm halinde gerçekleştirilmiştir. Giriş bölümünde kitabın Müellifi ve görüşleri üzerine çalışma yapılan Hanefi mezhebinin Üç İmamı tanıtılmıştır. Birinci bölümde, el-Mevsılî'nin İmameyn'e atıfta bulunduğu yerlerdeki İmameyn'in görüşleri, ikinci bölümde de atıfta bulunulmayan ama aslında bu iki imamın herbirerinin veya her ikisinin muhalefetinin olduğu yerler belirtilip bu görüşler ortaya çıkarılmıştır. 191 meselenin 141 tanesine müellif işaret etmiş, geri kalan 50 mesele de, diğer kaynaklardan bulunarak rümuz konulması gereken yerleri belirlenmiştir. Ancak şu da bilinmelidir ki: bu 191 ihtilafın tamamında Ebû Yusuf ile İmam Muhammed aynı görüşte değildir. Bazen Ebû Yusuf, bazen de İmam Muhammed, Ebû Hanife ile aynı görüşte olabildiği gibi, bazen de bu üç İmamın herbireri farklı görüşte olabilmektedir. Bu yüzden çalışmada Ebû Hanife merkeze alınıp, onunla muhalefet halinde olan Ebû Yusuf veya İmam Muhammed'in, veya da her ikisinin birleşip Ebû Hanife'ye karşı aynı görüşle muhalefet ettikleri konular tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We searched the opinions of Ebû Yusuf and İmam Muhammed that el-Mevsılî pointed out with the symbols in the Münakehat and Ukubat sections of el_Mevsılî's work called el-Muhtar, whivh is the subject of oyrstudy, and tried to determine the opinions of these two mujtahids. In this section wehave found out that there is a dispute between Ebû Hanife and the other two imams on 191 affairs. We have implemented our work as an introduction and two chapters. We introduced the author of our book and two imams in the introduction. In the first part, we indicated the views of the two imams where el-Mevsılî addressed to the two İmams; in the secont part, we indicated the perts where the imams were not addressed to but each of these two Imams or both of them were oppenent, and we revealed these opinions. The author referred to 141 of 191 affairs, We have identified the remaining 50 issues from other soucres and determined where the symbol should be placed. But we should also mention that Ebû Yusuf and İmam Muhammed are not in the same opinion in the entire 191 conflicts. Sometimes Ebû Yusuf and sometimes İmam Muhammed can be in the same opinion with Ebû Hanife, and sometimes each of these three İmams can have different ideas. Therefore, by taking Ebû Hanife to the center, we determined the issues which Ebû Yusuf or İmam Muhammed were in opposition with Ebû Hanife or both of them, by coming together, opposed to Ebû Hanife. Keyword: Marriage, Talak, Siyer, Will, Abû Hanife, Abû Yusuf, Imam Muhammad