Eskiçağ Anadolu'sunun antropomorfik kapları
The anthropomorphic vessels of ancient Anatolia
- Tez No: 479433
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Antropomorfik, İnsan Yüzlü, İnsan Vücudu Biçimli, Anthropomorphic, human face and human body shaped
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 467
Özet
Bu çalışmamızda“Eskiçağ Anadolu'sunun Antropomorfik Kapları”nı ele aldık. Çünkü eskiçağ kültürü araştırmalarımızda bu konuyla ilgili fark ettiğimiz bazı eksiklikleri gidermek hem alanımıza yeni katkılar sağlayacak hem de bu alanda uluslararası bağlantıları ortaya çıkaracaktır. Başka bir ifadeyle kültürel akışın uluslar arasındaki önemini vurgulayacak ve dolayısıyla bu alanın global bütünlüğünü sağlayacaktır. Çalışmamızda Anadolu coğrafyasında ortaya çıkarılmış antropomorfik kaplar coğrafi bölgelere göre ayrılarak tanıtılmış ve bu kaplardan Anadolu'da bulunmuş olanların kap biçimsel, bezemesel ve kaplardaki antropomorfizmin kronolojik tipolojisi tarafımızdan düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra Anadolu'da ve Anadolu coğrafyası dışında ortaya çıkan antropomorfik kaplar genel olarak incelenmiş, Anadolu dışındaki bölgelerin ve kültürlerin söz konusu kaplarının bir bölümü karşılaştırma malzemesi olarak ele alınmıştır. Bu kaplar, işlev ve tasvir yönünden de irdelenmiştir. Burada ülkeler arası kültürel benzerlikler öne çıkarılmış ve tarafımızdan bir tablo halinde düzenlemesi yapılmıştır. Anadolu'da ve Anadolu dışındaki coğrafi bölgeler ile kültürlerde ortaya çıkmış antropomorfik kaplar buluntu bölgeleri bağlamında ve kronolojik olarak irdelenmiş, ulusal ve uluslar arası kültürel ilişkilendirmeler de yapılmıştır. Ayrıca bu çalışmamız sırasında anılan kaplarla ilgili çivi yazılı metinlerdeki olası ifadelere yeni bir yorum da getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we examined“The Anthropomorphic Vessels of Ancient Anatolia”. Because overcoming some deficiencies related to this topic which we have noticed during our researches on prehistoric culture will make new contributions to our field and also reveal the international linkages in this field. In other words, it will emphasize the importance of the cultural flow between the nations and accordingly will contribute to the global integrity of this field. In our study anthropomorphic vessels unearthed in Anatolian geography were presented by splitting up them into groups according to their geographical regions, and the chronological typology of the anthropomorphism, and figuration and adornment in those vessels found in Anatolia was set up by us. Besides that, the anthropomorphic vessels found both in Anatolia and outside of the Anatolian geography were examined in general, and some of the vessels belonging to the regions and cultures outside of Anatolia were handled for the purpose of comparison. These vessels were studied also with respect to their functions and visual representations. In this study, the cultural similarities between the countries were highlighted and they were presented in a table. Anthropomorphic vessels found both in Anatolia and in the geographical regions and cultures outside of Anatolia were examined within the context of their findspots and according to their chronology, and also the cultural linkages were evaluated on national and international basis. Additionally, in our study we tried to make a new interpretation for the possible expressions in the cuneiform scripts related with the above mentioned vessels.