Evaporatif ve evaporatörlü bütünleşik bir hava soğutma sisteminin geliştirilmesi ve termodinamik analizi
Development and thermodynamic analysis of a hybrid evaporative evaporator air cooling system
- Tez No: 479656
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evaporative cooling, cooling machines, air conditioning systems, humidification, evaporation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında bir evaporatif soğutucu ile bir soğutma makinası buharlaştırıcısının entegrasyonu sonucu ortaya çıkan bütünleşik bir soğutma sistemin performans incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Evaporatif soğutucu entegrasyonu ile soğutma makinasının performans değerlerin artırılması hedeflenmiş ve en yüksek performans artışını yakalamak amacıyla farklı kurgular üzerinde araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Hibrid soğutma sisteminin ana bileşenler olan soğutma makinası buharlaştırıcısı, evaporatif soğutucu ve fan birimlerinin farklı kombinasyonlar ile birleştirilmeleri sonucu ortaya çıkan performans değişiklikleri araştırılmış ve bu amaçla oluşturulan 6 farklı sistem üzerinde her bir sistem için 3 farklı hava hızında deneysel çalışmalar ve analizler yürütülmüştür. Oluşturulan her bir sistem için sistem bileşenlerin ayrı ayrı ve sistemin toplam soğutma yükleri, sıcaklık düşümleri ve güç tüketimleri gibi değerlerin değişimi detaylı olarak incelenmiş ve bu değerler üzerinde meydana gelen değişimler de sistem performansı ile ilişkilendirilerek çalışmalar tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study performance analysis of a hybrid cooling system which developed by integration of an evaporativ cooler and a cooling machine's evaporator is conducted. A performance increase on cooling machine is aimed by evaporative cooler integration. Researches are conducted on different scenarios to indicate the highest increase of performance. Evaporative cooler, cooling machine evaporator and the fan, which are the main units of hybrid cooling system, are integrated due to 6 different scenario and tested and analysed for 3 different air velocity. The variation of cooling capacity, temperature drop , energy consumption and etc. are studied for each system component and whole system in each scenario and these variances are linked with system performance.