Ticari hindilerde korkunun kesim öncesi yakalama stresi üzerine etkileri
The effect of fear on catching-crating stress before slaughter in commercial turkeys
- Tez No: 479684
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ticari hindi, korkaklık, yaklaşma testi, tonik immobilite, H/L oranı, kortikosteron, commercial turkey, fearfulness, voluntary approach test, tonic immobility, H/L, corticosterone
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, 7. hafta uygulanan yaklaşma testinde insana korku yanıtı bakımından farklılık gösteren erkek hindilerin kesim öncesi yakalama stresine yanıtları incelenmiştir. Hindiler, her bir sürüde 8 gözlem noktasında, insana yanıt davranışlarına göre düşük korku (yaklaşan) ve yüksek korku yanıtı (kaçınan) gösterenler olarak gruplandırılmıştır. Çalışma, ticari koşullarda aynı firmaya ait iki sürüde tekrarlanmıştır. Sürü-1'de her gözlem noktasında ilk yaklaşan 5, Sürü-2'de ilk yaklaşan 3 hindi (yaklaşan, n=64/grup) işaretlenmiştir. Kaçınan gruptan da aynı sayıda hindi işaretlenmiştir. Gruplar, kendi sürüleri içinde, ancak ayrı bir bölmede bir arada büyütülmüştür. Yedinci hafta, tonik immobilite (TI) testi uygulanmıştır (n=15 grup/sürü). Kanda stres göstergesi olarak kortikosteron (CORT), lökosit hücre oranları ve heterofil/lenfosit oranındaki değişimi araştırmak üzere 7. hafta ve kesim yaşında (17. hafta) yaklaşan ve kaçınan gruplardan kan örnekleri toplanmıştır. On yedinci hafta bazal kan örneklerinin yanı sıra yakalama-kafese yerleştirme sonrası taşıma kafeslerinde 30 dakika bekletilen hindilerden tekrar kan alınmıştır. Canlı ağırlık, 7. ve 17. haftalarda bireysel olarak kaydedilmiştir. Korku yanıtı farklı grupların kesim yaşında ortalama canlı ağırlıkları önemli düzeyde farklılık göstermiş, yaklaşan grubun ortalama ağırlığı (kg) (16.65±0.22) kaçınan gruba göre (14.75±0.22) daha yüksek bulunmuştur (P≤0.05). Heterofil/lenfosit oranı yaklaşan grupta (0.54±0.04) kaçınan gruba (0.67±0.04) göre daha düşük; lenfosit oranı ise (% 53.67±2.00) kaçınan gruba kıyasla daha yüksek (%46.80±1.84) saptanmıştır (P≤0.05). Bu bulgular, yaklaşan grupta stres düzeyinin daha düşük olması ile ilişkilendirilmiştir. Gruplar arasında TI testi ve CORT yanıtı bakımından fark gözlenmemiştir. TI yanıtları ile ilişkilendirilememiş olsa da, etlik hindilerde insana yaklaşma testi yanıtına göre gruplandırmanın, hindilerde strese duyarlılığı tanımlamada kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Korku düzeyi düşük grubun (yaklaşan) yüksek kesim ağırlığına karşın stres düzeyinin daha düşük olması, üretim sürecinde hindilerde davranış, verim ve hayvan refahı arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılması açısından önemli bulgular olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate growth and pre-slaughter stress responses of male turkeys differing in their fear responses to human at 7th wk which measured by voluntary approach (VA) test under commercial conditions using two flocks of the same company. Turkeys were grouped according to their responses to observer as approached-low fear (LF) or aversive-high fear (HF) at 8 observation-areas/flock. At each observation area, first 5 (Flock1) and 3 (Flock2) birds/area that approached to the observer were marked as LF (n=64) using leg bands. The same number of aversive birds were marked as HF (n=64). Fear groups were kept together in their own flock but in an experimental pen. Tonic immobility (TI) was tested on 15 birds/group/flock. At 7 and 17 wk of ages, bloods were collected from 7 birds/group/flock to measure H/L ratio, leucocyte differentiation and corticosterone hormone as stress measures. At 17th wk, additionally, blood samples were collected after a 30 minutes crating stress in transport cages. Body weights were measured at 7 and 17th weeks, individually. Slaughter weights of turkeys significantly differed between fear groups being higher in LF (16.65±0.22 kg) than HF (14.75±0.22 kg) group. Significantly lower H/L ratio (0.54±0.04) but higher lymphocyte (% 53.67±2.00) was observed in LF group (P≤0.05) than HF (0.67±0.04, H/L; 46.80% ±1.84, lymphocyte) which were associated with the lower stress response in LF. Tonic immobility responses of turkeys and plasma CORT levels did not significantly differ between the fear groups. Although it could not be associated with TI responses in this study; VA test could be used to define less fearful and less susceptible individuals to stress in male turkeys. Higher slaughter weight together with lower stress response associated with lower H/L ratios and higher lymphocyte percentage measured in LF group seemed to be promising to improve our understanding regarding to the relations among the behaviour, performance and welfare in commercial turkeys.