Perceptions of elt students related to learner autonomy in language learning
İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin dil öğrenmede otonom öğrenme ile ilgili algıları
- Tez No: 479916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otonom Öğrenme, Sınıf, Cinsiyet, Learner Autonomy, Year of Study, Gender
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma Anadolu Ünivesitesi İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin otonom öğrenme ile ilgili algılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmaya 73 erkek ve 139 kız olmak üzere toplam 212 öğrenci katılmıştır. İngilizce öğretmenliği bölümü öğrencilerinin dil öğrenme sürecinde otonom öğrenme ile ilgili algılarını belirleyebilmek için bir anket uygulanmıştır. Anket katılımcıların otonom öğrenmeye ilişkin algıları ile sorumlulukları, yetenekleri ve aktivite seçimleri olmak üzere üç ana başlıkta incelemektedir. Ayrıca nicel verilerin doğruluğunu sağlamak ve öğrencilerin Otonom Öğrenme ile ilgili algıları hakkında daha detaylı bir bakış açısına sahip olmak için araştırmaya katılan öğrencilerden her sınıftan 5'er kişi olmak üzere toplam 20 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler katılımcıların kaçıncı sınıfta olduğu (birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar) ve cinsiyetlerine göre sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Nicel veriler için, ortalama hesaplama, bağımsız t- testi, tek yönlü ANOVA analizi kullanılmıştır. Nitel veriler için, içerik analizi yapılmış ve ortaya çıkan bulgular yine öğrencilerin kaçıncı sınıfta olduğuna ve cinsiyetlerine göre düzenlenmiştir. Sonuçlar, araştırmaya katılan öğrencilerin kaçıncı sınıfta olduklarına göre anketin üç ana başlığı, sorumluluklar, yetenekler ve aktivite seçimleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Katılımcıların cinsiyetleri bakımından otonom öğrenme ile ilgili yetenek ve aktivite seçimleri bakımından istatistiksel olarak bir fark olduğu ortaya çıksa da, sorumluluklar bakımından öğrencilerin benzer algıları olduğu ortaya konmuştur. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar da ortaya çıkan tabloyu destekler niteliktedir. Öğrencilerin kaçıncı sınıfta olduklarna göre elde edilen bulgular, öğrencilerin benzer sorumluluklar, yetenekler ve aktivite seçimleri olması gerektiği yönünde görüş beyan ettiklerini göstermektedir. Yine, nitel veriler kız ve erkek öğrencilerin benzer sorumluluklar, yetenekler ve aktivite seçimlerinin öneminden bahsetseler de, cinsiyete göre farklılaşan durumları da ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, katılımcılar otonom öğrenmenin tanımı hakkında görüşlerini ifade etmiş ve otonom öğrenme kavramının çok yönlülüğünü ortaya koymuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study mainly aims to investigate the perceptions of ELT students related to Learner Autonomy in language learning. 73 male and 139 female students, a total of 212 students, participate in the study. A questionnaire is applied in order to identify the perceptions of ELT students related to Learner Autonomy in language learning. The questionnaire is prepared in four main parts: one of them is for background information of the participants and the other three parts are for their perceptions of ELT learners related to responsibilities, abilities, and activities on learner autonomy. In addition, in order to support the quantitative data, and to have a deeper understanding of the perceptions of ELT students, a total of 20 students, five students from each class, are interviewed. The findings gathered are analyzed according to the year of the study (from 1st year to 4th year) and gender of the participants. Mean, independent samples t- tests and One- Way ANOVAs are used for analyzing the quantitative data. Content analysis is done for the qualitative data and the findings of the qualitative data are organized according to the participants' year of study and gender. The results indicate that there are not any statistically significant differences between male and female students in terms of the perceptions of learners related to responsibilities, abilities, and activity choices. In addition, although there are statistically significant differences between the genders in terms of the perceptions of learners related to abilities and activity choices on learner autonomy, both genders have similar perceptions related to responsibilities of learners. The findings gathered from the qualitative data are in line with the findings of the quantitative data. The participants mainly state similar responsibilities, abilities and activities in terms of their year of study. In addition, qualitative data reveal that although both female and male participants give importance to the similar perceptions related to responsibilities, abilities, and activities on learner autonomy, they state different reasons regarding the perceptions of learners related to responsibilities, abilities, and activities. Additionally, participants utter some definitions related to learner autonomy and they prove how versatile the notion of learner autonomy is.