Kurşun çekirdekli kauçuk izolatörlerde deprem etkime açısının maksimum izolatör deplasmanlarına etkisi
Kurşun çeki̇rdekli̇ kauçuk i̇zolatörlerde deprem etki̇me açisinin maksi̇mum i̇zolatör deplasmanlarina etki̇si̇
- Tez No: 479928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik Taban İzolasyonu, Kurşun Çekirdekli Kauçuk İzolatörler, Maksimum İzolatör Deplasmanı, Deprem Etkime Açısı, Seismic Base Isolation, Lead Rubber Bearings, Maximum Isolator Displacement, Ground Motion Incidence Angle
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Sismik taban izolasyonunda kurşun çekirdekli kauçuk izolatörler kullanılan yapıların deprem hareketleri altındaki davranışını inceleyen çalışmalar göstermiştir ki, deneysel çalışmalardan elde edilen izolatöre ait kuvvet-deplasman eğrileri ile izolatörlerin gerçek davranışına uygun olarak geliştirilen ve izolatör dayanımının azalım gösterdiği malzeme modeli kullanılarak elde edilen izolatör davranışı başarılı bir şekilde örtüşmektedir. Bu çalışmanın amacı, kuvvet-deplasman ilişkisi azalım gösteren kurşun çekirdekli kauçuk izolatörlerde, çift doğrultulu deprem hareketleri altında maksimum izolatör deplasmanlarının farklı deprem etkime açılarının dikkate alındığı durumlar için elde edilmesidir. Bu doğrultuda, seçilecek deprem hareketlerinin birbirine dik yatay doğrultudaki her iki kaydı 10'ar derece aralıklarla döndürülecek ve incelemeye konu olan sismik taban izolasyonu kurşun çekirdekli kauçuk izolatörlerle yapılan binaya etki ettirilecektir. Elde edilen sonuçlar ışığında, deprem hareketlerinin etkime açısı dikkate alınmadan elde edilen maksimum izolatör deplasmanlarının, deprem etkime açısına bağlı olarak elde edilecek olası artış miktarını yansıtacak şekilde önerilecek bir katsayı aracılığıyla uygun bir biçimde geliştirilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Research studies that focused on the response of seismic base isolated structures isolated with lead rubber bearings (LRBs) showed that the performance of isolators are in agreement with the experimental results provided that the actual deteriorating hysteretic behavior of LRBs are used in the analyses. Consequently, deteriorating hysteretic representations for cyclic behavior of LRBs are used in all of the analyses performed in the present study. The objective of this study is to determine the amplification in maximum isolator displacements (MIDs) when LRB isolated structures are subjected to bidirectional excitations of records with different orientations. For this purpose orthogonal horizontal components of ground motions were rotated from their as-recorded original forms by increments of 10o up to 360o and employed in nonlinear response history analyses. In the analyses, first, the original (as-recorded) ground motion is applied to the seismically isolated structure and the corresponding MID is noted. Then, the same structure is subjected to rotated versions of the same ground motion and MID is recorded. To quantify the amplification in isolator displacement due to change in ground motion orientation, MIDs are compared. Once the effect of ground motion orientation is established, a constant that accounts for the amplification in MID due to ground motion orientation is proposed to be used in estimating MIDs by means of original ground motion records.