Performance of spline-based GAM in the presence of outliers and multicollinearity
Splayn-tabanlı GAM'ın çoklu bağlantı ve aykırı değer varlığında performansları
  1. Tez No: 479961
  2. Yazar: HURUY DEBESSAY ASFHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş toplamsal modeller, Düzleştirme, Cezalı regresyon splaynları, Aykırı değer, Çoklu bağlantı, Generalized additive models, Smoothing, Penalized regression spline, Outlier, Multicollinearity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Doğrusal regresyon modellerinin genelleştirilmiş doğrusal modellerin bir uzantısı olması gibi genelleştirilmiş toplamsal modeller de toplamsal modellerin bir uzantısıdır. Bu tür modellerin veriye uyumu için kullanılan değişik yaklaşımlardan biri olan düzleştirme, model matrisinde çeşitli düzleştirme fonksiyonlarının kullanıldığı yaklaşımlardandır. Cezalı regresyon splaynları, genelleştirilmiş toplamsal modelleri oluşturmak cezalı regresyon tekniği ile kestirilen bir diğer yöntemdir. Bu tez çalışmasında, üç farklı regresyon splaynları, kübik, p-splayn ve ince tabakalı splaynlar veri üretmede kullanılır. Bu düzleştiricilerin, aykırı değer, çoklu bağlantı ve her iki durum söz konusu olduğunda performansları karşılaştırılır. Sonuçlar elde edildiğinde genelleştirilmiş toplamsal modellerin, parametrik olan regresyon tekniklerine göre aykırı değer ve çoklu bağlantıdan daha az etkilendiğini ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Generalized additive models (GAMs) are an extension of additive models as generalized linear models (GLMs) are to ordinary linear regression model. There are different approaches of approaching these kinds of models one of which is the smoothing bases approach, where variety alternatives of smoothing functions are used to define the bases of the model matrix. Penalized regression spline which is estimated by penalized regression techniques is one alternative method for representing GAM models. In this thesis, three penalized regression splines; cubic spline, p-spline, and thin-plate spline are proposed to fit GAM for a simulated data. The performance of these smoothers is evaluated and compared for tolerance of the effect of outliers, multicollinearity and both when they exist together. Results of the experiments showed that the GAMs fitted using these nonparametric regression techniques are less prone to multicollinearity and outliers compared to their parametric counterparts.