Turkish text generation with systemic- functional grammar
Sistemik-fonksiyonel gramer yaklaşımı ile Türkçe metin üretimi
  1. Tez No: 47999
  2. Yazar: TURGAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLYAS ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Natural Language Processing, Natural Language Generation, Computational Linguistic, Systemic-Functional Grammar, Functional Unifica tion Grammar. iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET SİSTEMİK-FONKSİYONEL GRAMER YAKLAŞIMI İLE TÜRKÇE METİN ÜRETİMİ Turgay Korkmaz Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Yrd. Doç. Dr. İlyas Çiçekli Haziran, 1996Doğal Dil Üretimi (DDÜ) kabaca iki kışıma ayrılır: metin planlama ve metin üretme. Metin planlama kısımmda, kavramsal girdilerden metinin anlamsal tanımı üretilir. Sonra, metin. üretme sistemi bu anlamsal tanımları gerçek bir metine dönüştürür. Bu tez metin planlamadan ziyade Türkçe metin üretecek bir sisteminin tasarım ve gerçekleştirimi üzerinde durmaktadır. Bir metin üretici geliştirmek için, doğal dilin kaynaklarını tanımlayacak bir dilbilim teori sine, ve bu kaynaları bilgisayar ortamında gösterecek ve işleyecek bir yazılım aracına ihtiyacımız vardır. Bu tezde, Sistemik-Fonksiyonel Gramer (SFG) olarak bilinen fonksiyonel dilbilim teorisini, ve yazılım aracı olarak da FUF metin üretme sistemini kullandık. Gerçekleştirilen metin üretim sistemi metinin anlamsal tanımını cümle cümle alıyor, ve cümledeki her bir sözcüksel öğenin şekil bilgisini üretiyor ki bunlar Türkçe sözcüklerin şekil bilgilerinden kelimeler üreten bir program tarafından kelimeleştirilmektedir. Metin üretimi üzerinde yoğunlaşmamızdan ötürü, metin planlama kısmını ayrıntılı olarak incelemedik. Bu yüzden, metinin anlamsal tanımının bir uygulama tarafından üretildiğini ve sözcüklendirildiğini kabul ediyoruz (şu an elle veriliyor). Anahtar sözcükler. Doğal Dil İşleme, Doğal Dil Üretimi, Bilgisayarlı Dilbil imi, Sistemik-Fonksiyonel Gramer, Fonksiyonel Birleştirme Grameri. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH TEXT GENERATION WITH SYSTEMIC-FUNCTIONAL GRAMMAR Turgay Korkmaz M.S. in Computer Engineering and Information Science Advisor: Asst. Prof. Dr. Ilyas Çiçekli June, 1996 Natural Language Generation (NLG) is roughly decomposed into two stages: text planning, and text generation. In the text planning stage, the semantic description of the text is produced from the. conceptual inputs. Then, the text generation system transforms this semantic description into an actual text. This thesis focuses on the design and implementation of a Turkish text generation system rather than text planning. To develop a text generator, we need a linguistic theory that describes the resources of the desired natural language, and also a software tool that represents and performs these linguistic resources in a computational environment. In this thesis, in order to carry out the mentioned requirements, we have used a functional linguistic theory called Systemic-Functional Grammar (SFG), and the FUF text generation system as a software tool. The ultimate text generation system takes the semantic description of the text sentence by sentence, and then produces a morphological description for each lexical constituent of the sentence. The morphological descriptions are worded by a Turkish morphological generator. Because of our concentration on the text generation, we have not considered the details of the text planning. Hence, we assume that the semantic description of the text is produced and lexicalized by an application (currently given by hand).