Yoğun bakım ünitesinde hastası yatan aile üyelerinin gereksinim ve beklentilerinin belirlenmesi
Determining needs and expectations of family members who have in patients at intensive care unit
  1. Tez No: 480016
  2. Yazar: HAVVA ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: yoğun bakım ünitesi, yoğun bakım hastası, aile üyesi, aile üyesinin gereksinimleri, intensive care unit, intensive care patient, family member, needs of family member
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde hastası yatan aile üyelerinin gereksinim ve beklentilerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma Antalya İli'nde üç kamu hastanesinde bulunan yoğun bakım ünitelerinde 01.10.2016 ve 28.02.2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Son bir yılda üç hastanenin yoğun bakım ünitesine yatan hastaların aile üyeleri (3496) evreni oluşturmuştur ve her bir hastanın bir aile üyesi alınmıştır. Evreni bilinen örnekleme yöntemi kullanılarak %95 güven aralığında belirlenen 346 aile üyesi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma için Akdeniz Üniversitesi Etik Kurul'undan onay alınmıştır. Araştırmada veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan soru formu ve“Yoğun Bakım Birimlerinde Hasta Yakınlarının Gereksinim Ölçeği ”ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada aile üyelerinin yaş ortalaması 40,52±12,36 olarak belirlenmiştir. Aile üyelerinin %49,1'si kadın ve %50,9'u erkektir. Aile üyelerinin %70,5'ı evlidir ve %96,2'si sosyal güvenceye sahiptir. Eğitim durumu ile ilgili veriler incelendiğinde; aile üyelerinin %43'ünün okur-yazar veya ilköğretim düzeyinde, %35'inin lise ve %22'sinin yüksek okul düzeyinde olduğu belirlenmiştir.“Yoğun Bakım Birimlerinde Hasta Yakınları Gereksinim Ölçeği”alt boyutu puan ortalamaları; Konfor (19,99±3,33), Yakınlık (26,13±2,24), Güven (19,23±1,19), Bilgi (32,64±3,19) ve Destek (42,54±7,58) olarak belirlenmiştir. Aile üyelerinin bilgilendirilmesi, hastaya yakınlık derecesi ve yaşadıkları bölgenin ölçek alt boyutlarının puanlarını etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmanın bulgularına göre aile üyelerinin gereksinim düzeylerinin yüksek olduğu, hekim ve hemşire tarafından bilgilendirme ve uygun fiziksel ortamın sağlanmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine needs and expectations of family members who have inpatients at intensive care unit. Method: The research was conducted at intensive care units in three public hospitals in province of Antalya between the dates of 01.10.2016 and 28.02.2017. Population consisted of family members (3496) having inpatients at intensive care units in three public hospitals in the recent year and only one family member of each inpatient was evaluated. Research sample was formed by 346 family members determined between 95 % confidence interval by using known population method. Research was approved by Ethical Committee of Akdeniz University. In the research data was gathered with questionnaire formed by researcher and“Critical Care Family Needs Inventory”. Findings: In the research average age of family members was determined as 40,52±12,36. 49% of the family members are female and 50% are male. %70,5 the family members are married and 96,2% have social security. When their educational background are viewed it was determined that 43% of family members are literate or at the level of elementary school and 35% are at the level of high school and 22% are at the level of university. Point Averages of Sub-scales of Critical Care Family Needs Inventory were determined as Comfort (19,99±3,33), Proximity (26,13±2,24), Confidence (19,23±1,19), Information (32,64±3,19) and Support (32,64±3,19). It was determined that score of scale subscales was effected by informing family members, the degree of closeness to the patient and region of residence. Conclusion: According to research findings it is inferred that need levels of family members are high; being informed by doctor and nurse and supplying the appropriate physical environment are important.