Serebrovasküler olay sonrası hemipleji gelişen hastalarda ayna terapisinin el fonksiyonlarının iyileşmesi, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerine etkinliği
Effects of mirror therapy on upper extremity motor recovery and motor function, activities of daily living and quality of life in stroke patients: a randomized controlled study.
- Tez No: 480093
- Danışmanlar: UZMAN MERYEM DOĞAN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: hemipleji rehabilitasyonu, ayna terapisi, üst ekstremite, Hemiplegia rehabilitaiton, mirror therapy, upper extremity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Serebrovasküler olaya (SVO) bağlı hemiplejik hastalarda konvansiyonel fizik tedavi ve rehabilitasyon programına ilave olarak ayna terapisinin; el/üst ekstremite motor fonksiyonları, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerine etkinliğini araştırmak Hastalar-yöntem: 40 subakut/ kronik 40 hemiplejik hasta alındı ve randomize olarak ayna terapisi ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ayna terapisi grubu, konvansiyonel ve nörofizyolojik rehabilitasyon programına ilaveten haftada 5 gün ve 5 seans, 4 hafta boyunca, günde 30 dakika ayna terapisi programı aldı. Tüm hastalar başlangıçta ve tedavi bitiminde değerlendirildi. Değerlendirmeler elbileği eklem hareket açıklığı (EHA) gonyometrik ölçümü, Brunnstrom evrelemesi, Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Fugl-Meyer Değerlendirme Skalası (FGM), Frenchay Arm Testi (FAT), Modifiye Barthel Indeksi (MBI) ve Short-Form 36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği ile yapıldı. Bulgular: Tedavi sonunda ayna terapisi grubunda el bileği EHA ölçümlerinde, el/ kol Brunnstrom evrelemesinde, MAS, düzeylerinde, FGM omuz/ dirsek/ önkol- elbileği- el, FAT, MBİ ve SF36 Yaşam Kalitesi Ölçeği skorlarında istatistiksel olarak anlamlı gelişme, ayrıca el /kol Brunnstrom düzeyleri, el bileği pasif ekstansiyon, aktif fleksiyon, aktif ekstansiyon, FGM elbileği- el skorlarında ve FAT değerlerindeki değişim yönünden kontrol grubuna göre istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı gelişme gösterdi. Sonuç: Çalışmamızda SVO sonrası hemipleji gelişen hastalarda konvansiyonel ve nörofizyolojik tedavi tekniklerine ayna terapisinin eklenmesi ile paretik üst ekstremitede motor fonksiyonda daha belirgin gelişime olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of mirror therapy in addition to conventional physical therapy program on hand/upper limb motor functions, activities of daily living and quality of life in hemiplegic patients after stroke. Patients and methods: 40 subacute / chronic hemiplegic patients were included the study and were randomly divided into two groups; mirror therapy group and control group. The participants of mirror therapy group received mirror therapy program, 5 days and 5 sessions per week, for 4 weeks and 30 minutes a day in addition to conventional and neurophysiological rehabilitation program. All patients were evaluated at baseline and at the end of the treatment. The evaluations were performed by using goniometric measurements of ROMs of wrist, Brunnstrom stages, Modified Ashworth Scale (MAS), Fugl-Meyer Assessment (FMA), Frenchay Arm Test(FAT), Modifiye Barthel Index(MBI) and Short-Form 36 Quality of Life Scale (SF36-Qol). Results The mirror therapy group showed statistically significant improvement in measurements of ROMs of wrist, Brunnstrom stages for hand and upper extremity, MAS levels, FMA shoulder / elbow / forearm-wrist-hand, FAT, MBI and SF36-Qol scores. In addition, the mirror group showed a statistically significant difference compared to the control group inthe Brunnstrom stagesfor hand and upper extremity, measurements of passive extension, active flexion, active extension of wrist, FMAwrist-hand scores and in FAT values. Conclusions In our study, we found that the mirror therapy in addition toconventional and neurophysiological treatment techniques, showed more improvement in motor function on the paretic upper extremity in patients with hemiplegia after stroke.