Batı siyasal düşünceler tarihi içinde kozmopolitanizm: İdealler ve gerçekler
Cosmopolitanism in western political thought: Ideals and realities
  1. Tez No: 480130
  2. Yazar: EZGİ ÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AĞAOĞULLARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kosmopolitanizm, Stoacılar, Immanuel Kant, Hannah Arendt, Kozmopolit Küresel Siyaset, Cosmopolitanism, Stoics, Immanuel Kant, Hannah Arendt, Cosmopolitan Global Politics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
İlk defa Antik Yunan'da ortaya çıkmış ve o zamandan itibaren sosyal ve siyasal düşünce içerisinde çok önemli bir yer tutmuş olan kozmopolitanizm düşüncesinin tarihsel gelişiminde üç önemli uğrak vardır: Stoacılar, doğal hukuk kuramları ve Kant kozmopolitanizmi. Özellikle 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla, uluslararası boyutta ve insan hakları, uluslararası hukuk, küresel yönetişim ve devletlerarasında barışçıl ilişkileri temel alan çağdaş kozmopolitanizm teorileri ortaya çıkmıştır. Kozmopolitizm kavramının tarihsel kaynaklarını ve geçirdiği değişimleri incelemek üzere yapılan bu çalışma, kavramın günümüzdeki yansımalarını da Arendt, Habermas, Rawls, Beck, Nusbaum, Held gibi önemli düşünürlerin kuramları çerçevesinde eleştirel olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, kozmopolitanizm, ahlaki-yasal temele dayanan evrensel bir dünya düzeni kurma ideali olarak kavramsallaştırılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda da kozmopolitanizmin bu yeni dünya düzeninin kurumsal yapısını ve resmi ideolojisini temsil ettiği düşüncesi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The idea of cosmopolitanism started with the ancient Greeks and has since played a pivotal part within social and political thought. There are three major moments of cosmopolitan thought: Firstly Stoic moment, the second that of natural law theory and third that of Kantian cosmopolitanism. Especially after the physical dismantling of the Berlin Wall in 1989 appropriately marked the emergence of a new cosmopolitanism that is itself international and places human rights, international law, global governance and peaceful relations between states at the centre of its vision of the world. Thusly, the study aims to make a critical analyse the reflections of the cosmopolitical theory today which are introduced especially by Arendt, Habermas, Rawls, Beck, Nusbaum, Held, etc. By the way of retracing the notion of cosmopolitanism with its historical resources and evolutionary moments. In this study, cosmopolitanism is tried to conceptualize as an ideal of establishing an universal world order based on moral and legal imperatives. And in this context cosmopolitanism is presented as the evolving institutional structure and the formal ideology of this new world order.