Cumhuriyet Dönemi halka yönelik politikalar içerisinde 'çocuk' 1923-1938
Republican Period for public policy in the ' kids ' 1923-1938
- Tez No: 480222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Eğitim, Bayram, Çağdaşlaşma, Children, Education, Holidays, Modernization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
19. yüzyıl, Mavi kürede dengelerin değiştiği, haritaların yeniden çizildiği bir dönem olmuştur. Şüphesiz ki bu değişim ve dönüşüm sürecinden en çok etkilenen coğrafya içinde bulunduğumuz bölge olmuştur. 600 yıl üç kıtada hüküm sürmüş Osmanlı imparatorluğu yıkılmış, imparatorluğun sınırları içerisindeki topraklarda birçok devlet kurulmuştur. Dağılmış, yok olmaya yüz tutmuş bir devletin küllerinden yeni bir devlet ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti. Genç Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduğu andan itibaren Osmanlı'dan kendisine intikal eden bir dizi olumsuzlukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yeni kurulan bu ulus devletin inşası sürecindeki kurucu kadronun karşılaştığı en büyük problem geri kalmışlıktır. İşte bu büyük problem, Türk milletinin önderliğini yapan Mustafa Kemal Atatürk tarafından, devrim niteliğindeki adımlarla bertaraf edilmiştir. Hedef çağdaşlaşmaktır. Halkın çağdaşlaşması için hükümet tarafından birçok yeni politika üretilmiştir. Atatürk döneminde halka yönelik gerçekleştirilen politikalar arasında çocuk önemli bir yer tutmaktadır. Bugünün çocuklarının yarının büyükleri olacağı gerçeğinden hareketle Cumhuriyet'in ilk yıllarında çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için ne gerekiyorsa yapılmıştır. Bu çalışmada Atatürk döneminde çağdaşlaşma adına çocuklara yönelik neler yapıldığı yer almaktadır. Daha önce bu alanda bir çalışma yapılmadığı için farklı alanlardaki bilimsel verilerden de yararlanılarak özgün bir çalışma ortaya konmuştur. Elde bulunan kitaplar, makaleler, zabıt cerideleri, arşiv belgeleri taranarak çalışmamızın dayandığı temeller somutlaştırılmıştır. Bu bağlamda yapılan çalışmaların çocuklarda eğitim ve sağlık faaliyetlerinden, kimsesiz çocukların devlet tarafından sahiplenilmesine kadar çok geniş bir yelpazede ağırlık kazandığını görüyoruz. Şu da unutulmamalıdır ki modern dünyada çocuğa hak ettiği değer ve önemin verilmesinde dünyada başka bir örneği olmayan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da çocuk ve çağdaşlaşma konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca çalışmamızda çocukların eğitim ve öğretim sürecinde önemli rol oynayan dergiler incelenmiştir. Tüm bu çalışmaların çocuk ve çağdaşlaşma kavramları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaşlaşması paralelinde ele alındığını belirtmek isteriz.
Özet (Çeviri)
19th century, which changed the balance of the blue sphere, a period that has been redrawn map. Undoubtedly the most affected by this process of change and transformation in the geography of our region has been. 600 years on three continents ruled the Ottoman Empire collapsed, many state lands within the boundaries of the empire was established. Scattered verge of extinction from the ashes of a state that has emerged a new state. Republic of Turkey. Young from the moment of the establishment of the Republic of Turkey from the Ottoman Empire devolved been forced to fight a series of negativity. The newly established state of this nation's founders faced in the process of building the biggest problem is backwardness. That's a big problem, the Turkish nation by Mustafa Kemal Ataturk, who headed the revolutionary steps were eliminated. The target is to modernize. Many new policies for the modernization of the People was produced by the government. Ataturk era performed for the public is an important part of children's policy. Today's children will be tomorrow's elders of the fact that children in the early years of the Republic, as healthy individuals was performed whatever it takes to grow. In this study, the period of Atatürk What is done to children in the name of modernization is located. Because earlier work done in this area through the use of scientific data in different fields original work have been revealed. The available books, articles, transcripts of the contents, archive documents have been scanned and embodied the very foundations of our work. In this context, the activities of the work of education and health in children, orphaned children in a wide range of state-owned until we see that gain weight. In the modern world, children also should be noted that the value and importance it deserves in the world another example of the nongranting April 23 National Sovereignty and Children's Day and the child has a very important role in modernization. In addition, our study of children who play an important role in the process of teaching and learning journals were examined. All of these studies with children and modernization concepts discussed in parallel with the modernization of the Republic of Turkey would like to emphasize that.