Aerobik antrenmanın serebral palsili çocuklarda bedensel uygunluk ve yönetici işlevler üzerine etkileri
Effects of aerobic training on physical fitness and executive functions in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 480221
  2. Yazar: YASİN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞEREF BEDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Cerebral palsy, aerobic training, cognition, attention, executive functions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Spastik serebral palsili (SP) çocuklarda günlük yaşam aktiviteleri parezi, artmış kas tonusu, istemsiz hareketler, postüral instabilite gibi nedenlerden dolayı kısıtlıdır. Bu durum bireyin daha az aktif bir yaşam tarzına sahip olmasına neden olabilir. Fiziksel aktivite azlığı, bireyin aerobik bedensel uygunluğunu, sosyal katılımını ve yaşam kalitesini azaltır. SP ile ilgili serebral lezyonlar farklı bilişsel işlevlerin tipik gelişimsel rotasını etkiler ve belirli bilişsel işlev bozukluklarının görülmesine neden olabilir. Bu çalışmada, aerobik antrenman programının spastik SP'li çocukların aerobik güçlerini ve bilişsel işlevlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Bu amaçla, seçme kriterlerine uygun 10 spastik SP'li çocuk ve yetişkin (10-18 yaş; 3 kız 7 erkek) çalışmaya katılmıştır. Bu katılımcılar 12 hafta boyunca fonksiyonel aerobik antrenman programına dahil edilmiştir. Antrenman programı koşma, kısa mesafede depar atma, zıplama gibi aktivitelerden ve interaktif bir video oyunundan oluşmaktadır. Antrenman programı haftada iki kez olmak üzere her seans 45 dakika olacak şekilde uygulanmıştır. Aerobik bedensel uygunluğu değerlendirmek için Astrand Bisiklet Ergometresi Testi ile VO2maks ölçümü; dikkat ve yönetici işlevleri değerlendirmek için Simon Testi ve İşaretleme Testi 12 haftalık fonksiyonel aerobik antrenman programı öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Children with cerebral palsy (CP) may have difficulties in their daily life activities due to spasticity, involuntary movements, lack of fine motor control and postural instability, therefore these children may have less active lifestyle and their aerobic fitness, social participation and quality of life fair worse than their healthy peers. Cerebral lesions related to CP can lead to different types of cognitive impairments. Objective: In this study, we aimed to determine how aerobic training program will affect aerobic fitness and cognition in children with CP. Method: We applied a functional aerobic training program to 10 children with spastic CP whose ages ranged from 10 to 18. The program lasted for 12 weeks. Aerobic training program consisted of running, jumping, sprinting activities and playing an interactive video game. Before and after the training program, we measured their aerobic fitness levels using a cycle ergometer. We also evaluated their attention and executive functions with the Cancellation Test and Simon Test. Results: After a 12 week aerobic training program physical fitness levels of the participants increased significantly (VO2max; pretest:30,2±9,7 mL.kg-1.dk-1posttest:32,3±9,8 mL.kg-1.dk-1) ( P˂0,05). There were significant improvements in the Cancellation Test too. Number of overall correct marks increased and the number of skipped targets decreased significantly (correct marks; pretest:225,3±9,5, posttest:233,5±5,4) (skipped targets; pretest:14±9,5, posttest:6,7±5,6) (p=0,001). Conclusion: All these findings show us that at least 12 week aerobic training program may increase aerobic fitness levels and improve cognition in children with CP.