Rusuhu'l-Lisân fî Hurûfi'l-Kur'ân
Rusuhu'l-Lisân fî Hurûfi'l-Kur'ân
- Tez No: 480330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Eski Anadolu Türkçesi, Dil İncelemesi, Turkish Language, Old Anatolian Turkic, Language Examination
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu yüksek lisans tez çalıĢması, XVI. yüzyılda (Klasik Osmanlıcanın ilk devrelerinde) yazılmıĢ; Eski Anadolu Türkçesinden Osmanlı Türkçesine geçiĢ dönemi eseri olan ve büyük ölçüde“Eski Anadolu Türkçesi”nin özelliklerini taĢıyan, Hamdullâh bin Hayreddin‟in“Rusûhu'l-Lisân fî Hurûfi'l-Kur'ân”adlı eserini ihtiva etmektedir. Bu çalıĢmanın amacı eserin ve dolayısıyla dönemin dil özelliklerini ortaya çıkarmak olduğu için eser;“Dil Ġncelemesi”,“Metin”ve“Gramatikal Dizin”olmak üzere üç baĢlık altında ele alınmıĢtır.“Ġnceleme”bölümünde metnin ses bilgisi ve Ģekil bilgisi özellikleri incelenerek dönemin dil özellikleri ortaya konulmaya çalıĢılmıĢtır.“Metin”bölümünde eserin transkripsiyonu yapılarak Latin alfabesine aktarımı gerçekleĢtirilmiĢtir.“Gramatikal Dizin”bölümünde ise metinde geçen tüm kelimeler alfabetik sıraya göre dizilmiĢ, karĢılarına anlamları yazılmıĢtır. Ayrıca her kelimenin hangi dil içerisinde yer aldığı belirtilerek eksiz ve iĢletimli Ģekilleri ilgili kelimenin altında alt madde biçiminde sıralanmıĢtır. ÇalıĢmanın sonunda, yararlanılan kaynakları gösteren bir kaynakça bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis work XVI. in the century, (in the first period of classical Ottoman) written; and largely of old Anatolian Turkish Turkish from the migration period“with the characteristics of old Anatolian Turkish”Hayreddin bin Hamdullah“Rusûḫu'l-Lisan Fî Ḥurûfi'l-Ḳuran”contain his work. This study's goal is to reveal works in other words language characteristics so that it has been dealt under three titles as ''Language Review'', ''Text'' and ''Grammatical Index''. In the ''Review'' part, phonological and morphological features of text were examined and language characteristics were tried to be revealed. In the ''Text'' part, the study transcription was completed and was transferred to the Latin alphabet. In the ''Grammatical Index'' part, all the words in the text were arranged in alphabetic order and their meanings were written against them. In addition, as indication each word which is in language and unconventional and active forms of all words were arranged in subordinate form under the related word. At the end of this study, there is a bibliography showing the references.