الآيات المتشابهة في تفسيرعبدالكريم المدرس(مواهب الرحمن في تفسير القرآن) دراسة تحليلية
Mevâhibür'rahmân fi Tefsîri'l-Kurân' adlı eserinde müteşabih ayetleri yorumu
  1. Tez No: 798526
  2. Yazar: MOHAMMED MAHMOOD QADER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Müteşâbih Âyetler, Abdulkerim el-Müderris, Mevâhibü'r-Rahmân, Interpretation (Tafsir). Allegorical Verses. Abd Al-Karim Al- Mudarris, Mawahib Al-Rahman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada şeyh Abdulkerim el-Müderris'in (ö. 2005) Mevâhibu'r-Rahmân Fî Tefsîri'l-Kur'ân isimli tefsirinde müteşâbih âyetler konusu incelenmiştir. Çalışmanın önemi, müteşâbih konusu etrafında yapılan eski ve yeni tartışmalar kaynaklıdır. Ayrıca Abdulkerim Al-Müderres'in tefsiri, Kur'an-ı Kerim'in en ünlü çağdaş tefsirlerinden biri olarak kabul edilir. Irak, Kürdistan alimlerinden olan el-Müderris eserlerini Arapça, Kürtçe ve Farsça yazmış, fıkıh, hadis, usul, kelam ve lügat konularında mahir bir alimdir. Müellifin kişisel ve ilmi hayatı yazılırken tarihsel betimleyici analitik yöntem kullanılmıştır. Müteşâbih ayetlerle ilgili görüşlerinin bir araya getirilip, tahlil edilmesi, sure başları ve sıfatlarla ilgili tercih ettiği görüşlerinin açıklanmasında analitik tümevarım yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Bazı alimlere göre ilimde rusuh sahibi kişiler tarafından te'vil edilebilir olarak görülen hurûf- u mukattaayı Müderris, müteşâbih ayetlerden kabul etmiştir. Hurûf-u mukattaa insanların konuştuğu kelimelerden alınmış, alfabenin harflerinden oluşturulmuştur. Arap harflerinden oluşan Kur'an'ın bir benzerini getirmeleri için insanlara meydan okuma kastı taşımaktadır. Müderris'e göre bu harflerin sadece Allah tarafından bilinen, bilgisi Allah'a mahsus olan manaları vardır. Müderris, Allah'ın gelmesi konusunda ayetin zahirini esas almayı vâcib olarak görmüştür. Ona göre bu ayetlerin gerçek manasını sadece Allah bilir. Allah'ın zatı kıyamet gününde hüküm vermek ve kulları hesaba çekmek için gelecektir. Çünkü hesap gününden sonra cennet ehli Allah'ı görürler. Neden kıyamet gününde veya dünya hayatı bittiğinde görmezler.?“Allah'ın iki eli de açıktır”ayetini dünya ve ahirette veya yerde ve yedi kat semada kullarına olan nimeti olarak te'vil etmiştir. Bu nimetler para gibi maddi, sıhhat gibi manevi olabilir.“Allah'ın eli”, kudreti,“Sağ eli”ise kuvveti manasındadır. Arşı istiva etme ise, istila ve mülk edinme anlamına gelir. Allah'ın gökte olması meselesinde ise, yön ve cihet değil, Allah'ın yüceliği ve üstünlüğü kastedilmiştir. Bu konudaki müteşâbih âyet ve hadislerin bilgisi Allah'a mahsustur. İnsanlar o manaları kabul etmelidir. Müderris'e göre bu konuda en münasip söz şudur: Yukarıda olmadan kasıt, güç ve kuvvet yönüyle üstün olmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis is directed to the study of the similar verses in the interpretation of Sheikh Abd al-Karim al-Mudarres (d. 2005 AD), who called it: (Mawahib al-Rahman fi tafsir al-Qur'an). The importance of the study comes from the importance of the subject of the allegorical verses, and the large number of debates in the past and present about them, especially the verses of divine attributes. The interpretation of Abd al-Karim al- Mudarris is also considered one of the most famous modern interpretations of the Holy Qur'an . Al-Mudarris is one of the scholars of Iraq and Kurdistan, and he is the jurist, the scholar of hadith, the fundamentalist, the linguist, the theologian, and the mystic, who wrote in Kurdish and Persian Arabic. The study followed the historical descriptive approach when searching for his personal and scientific translation, and the analytical inductive approach when tracing and analyzing his views on the similar verses, and deducing what he preferred in the verses of the attributes and the openings of the surahs, and among the most important conclusions of this study: Al-Mudarristhinks that the cut- off letters at the beginning of the surahs are among the similar verses that some of them thought that the able scholars may know their interpretation, as they are derived from the words that people speak composed of letters of the alphabet, and they mean the challenge in coming up with such a Qur'an that was composed of Arabic letters, but what makes it more likely Al-Mudarrishas a meaning for these cut-off letters that God Almighty preserved and preserved, and He alone knows it without His servants. With regard to the attribute of coming to God, Al-Mudarrisbelieves that it is obligatory to believe in the apparent meaning of the verse, and that the true meaning is entrusted to God, Glory be to Him, and that the same God, Glory be to Him, will come on that day to judge and hold the servants accountable. Because after this day the companions of Paradise may see their Lord, so why do they not see Him on the Day of Resurrection and after the end of this worldly life?. He explained the hand of God in His saying: ﴿بل يداه مبسوطتان﴾ by the hand of His successive blessings to His servants in this life and the Hereafter, or in the earth and the seven heavens, or that these blessings may be material like dinars or intangible like health, and that the hand of God is His influential power, and His right hand is His strength. And that the meaning of ascension over the Throne is to seize and possess, as for proving the supremacy of God, Al-Mudarrisbelieves that the noble hadiths that appear in attributing the supremacy to God the Most High do not mean proving the direction and aspect to Him. It is more appropriate for Al-Mudarristo say that the meaning of the word superiority is: the superiority of dominance and power.