Alternative postcolonial identity construction in white teeth by Zadie Smith
Zadie Smith'ın inci gibi dişler romanında sömürge sonrası alternatif kimlik inşası
  1. Tez No: 480417
  2. Yazar: HAYDAR AKÇADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif kimlik inşası, sömürgecilik sonrası, dışlayıcı ve kapsayıcı kimlik, Alternative identity construction, postcolonialism, exclusive and inclusive identity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma Zadie Smith'in White Teeth romanındaki karakterlerin kimlik edinme süreçlerini incelemektedir. Ikinci Dünya Savaşı sonrası yeni bir gelecek inşası için batıya yerleşen göçmenler kimlik krizi yaşadılar. Ötekileştirmenin ve sömürgeci söylemin etkilerinin hala hissedilir olduğu sömürge sonrası dönemde alternatif kimliğin kaçınılmaz olduğu tezin ana argümanının oluşturmaktadır. Sömürge sonrası dönemin ortaya çıkardığı çok kültürlülük ve kültürel çeşitlilik gibi kavramlar sömürgeciler tarafından toplumsal birliğe tehdit olarak değerlendirildi. Melezliklerini alternatif kimliğe dönüştürmede başarısız olan göçmenler modern toplumda varoluşsal anlamsızlık ya da kültürel boşluktan kurtulamamışlardır. Tez, alternatif kimlik inşası bağlamında kültürel, ulusal, evrendeş, diasporik, melez ve modern kimlikleri incelemektedir. Irk, etnisite, coğrafya ve kökenler gibi birtakım bileşenleri değişen toplumsal şartlara önceleyen kimlikler dışlayıcı kimlikler olarak adlandırılmaktadır. Diğer taraftan, bu bileşenleri reddetmeden kimliğin değişkenliğine vurgu yapan kimlikler ise kapsayıcıdır. Ayrıca, alternatif kimlik inşa sürecinde Bhabha'nın melezleşme ve taklit kavramlarının oynadığı rol yansıtılmıştır. Alternatif kimliğe sahip olan göçmenler kökenlerini kutsamadan ya da yok saymadan anı ve geleceği inşa edebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
This study examines the processes of identity construction of the characters in Zadie Smith's White Teeth. After the Second World War, immigrants who settled down in the West for a bright future faced identity crises. This thesis mainly argues that an alternative identity has become essential during postcolonial period when the effects of othering and colonialist discourse still prevail. The colonizer have regarded the concepts of multiculturalism and cultural diversity which are brought by postcolonialism as a threat to social solidarity. Immigrants who appear as failures for not transforming hybridity into an alternative identity have become stuck in meaninglessness of existence and cultural emptiness in their contemporary society. The thesis analyses cultural, national, cosmopolitan, diasporic, hybrid and modern identities within the context of alternative postcolonial identity construction. Identities which prioritise some strands such as race, ethnicity, regions and roots over changing social circumstances are named as exclusive identities. On the other hand, identities which emphasize fluidity without rejecting these strands are inclusive. Additionally, the roles that Bhabha's hybridity and mimicry play in constructing an alternative identity is reflected. Immigrants with alternative identities are able to construct the present and the future without aggrandizing or disregarding their roots.