Kentsel dönüşüm nedeniyle inşaat alanında çalışanlarda asbeste maruziyetin incelenmesi
- Tez No: 480449
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ZEHRA OMURTAG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Asbestos, Expose to Asbestos, Urban Transformation, Occupational Illness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle tarihte birçok yıkımlar yaşanmıştır. Bu yıkımları yaşayan şehirlerden biri de önemli bir tarihe şahitlik eden İstanbul'dur. İstanbul sakinlerinin aynı kayıpları yaşamamaları için Afet mevzuatıyla bazı düzenlemeler yapılmaktadır. Eski ve ömrünü tamamlayan, yönetmeliklere uygun yapılmamış olan binalar yıkılarak daha güvenli bir şehir oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda İstanbul genelinde kısım kısım kentsel dönüşüm projeleri başlatılmıştır. İstanbul'un birçok bölgesinde devam eden kentsel dönüşüm projeleri sırasında, yıkımlarda kanser etkisi bilinen asbest lifleri ortaya çıkmaktadır . Asbest olduğu tespit edilen inşaat işçileri direk, çevre halkı dolaylı olarak bu toza maruz kalabilmektedir. Asbestli olduğu tespit edilen veya bilinmeyen inşaat ortamlarında çalışan işçilerin asbestten korunma ve asbestin sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları konusu tartışma içermektedir. Bu çalışmanın amacı; kentsel dönüşüm projelerinde çalışmış ve çalışmakta olan şantiye çalışanlarının meslek hastalığı olarak değerlendirilen, ölümle sonuçlanan kanser vakalarına yol açan asbest tozu hakkında bilinç düzeyini sorgulamak ve bu konuda çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği hususunda, asbestin sağlık açısından etkilerine yönelik farkındalık oluşturmaktır.Yapılan anket çalışmaları sonucu çalışanların asbest ve etkileri konusunda bilgisiz olduğunu göstermiştir. Bilinç düzeyini arttırmaya yönelik gerekli çalışmalar yürütülmelidir. Anahtar Kelimeler : Asbest , Asbest Maruziyeti, Kentsel Dönüşüm, Meslek Hastalığı
Özet (Çeviri)
Since Turkey is on the earthquake zone, in history there have been a lot of demolition. One of the them is Istanbul whcich has a lot of historical places. For the people who lives in Istanbul, there are some applied plans by Calamity regulations. The buildings which are not made by regulations, old and in the scarp heap are pulled down for having a more safely city. In this contects urban transformation Project started all about Istanbul. By the urban transformation projects which are going on most areas of Istanbul, during demolitions there are shown up the asbestos fibers which are known bu cancer affects. Building employee directly, and the local community implicitly esposed to dust which is located as asbestos. It is under discussion that the protecting against asbestos and its negative affects on health, for building employes who are working in buildings, which are unknown or located for having asbestos. The aim of this study is create awareness for asbestos which is cancerogenic and also protect againist asbestos for building employes who are working in urban transformations. The surveys show that the employes are uninformed abour asbestos and its effects. The projects must go on to create awareness.