1939 New York World's Fair in Turkey
1939 New York Dünya Fuarı'nda Türkiye
- Tez No: 480473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA BAŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Fuar, New York, Türkiye, 1939, Türk-Amerikan İlişkileri, Fair, New York, Turkey, 1939, Turkish-American Relations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
1939 yılının Nisan ayında ABD'nin New York şehrinde uluslararası bir fuar düzenlendi. Fuarın organize edilme nedeni, Amerikan bağımsızlığı ile ABD Anayasası'nın 150. yılını kutlamak ve 1789 yılında Amerikan bağımsızlık bildirgesini okuyan ilk Amerikan Başkanı George Washington'u anmaktı. Bununla beraber temelde doğal olarak ekonomik açılımlara sahip olan bu fuar, 1929 Dünya Ekonomik Krizi'nde ağır yaralar alan Amerikan ekonomisini kalkındırmaya yönelikti. Bu uluslararası fuara, Almanya dışında, büyük devletlerin hemen hemen hepsi ve farklı milliyete mensup 60'a yakın topluluk da katılmıştı. Türkiye de fuara katılan ülkeler arasındaydı. Türkiye'nin buradaki temel amacı, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan inkılâplar ve kaydedilen gelişmeler hakkında bilgi verip, Türkiye'yi ve Türk kültürünü dünya kamuoyuna tanıtmaktı. Ayrıca başta ABD olmak üzere dünya genelindeki olumsuz“barbar Türk ve siyahî (Arap) Türk”imajı da silinmek isteniyordu. Türkiye'nin fuar vasıtasıyla ulaşmayı umduğu bir başka hedef de, uluslararası ticarî münasebetler kurmak suretiyle ülke ekonomisine yarar sağlayacak bir takım ticaret anlaşmaları imzalamaktı. 1939 yılının Eylül ayında Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan II. Dünya Savaşı, bu fuarın daha fazla devam etmesine fırsat vermedi. Ayrıca, fuarın malî yönden sıkıntıya düşmesi ve fuara yönelik bir terör hareketi -fuar alanında saatli bir bomba patlatılması- uluslararası bu organizasyonun 31 Ekim 1939 tarihinde sonlandırılmasına yol açtı.
Özet (Çeviri)
An international fair was held in April in New York City, USA. The reason for organizing the fair was to celebrate American independence and the 150th anniversary of the USA Constitution, and the first American President George Washington to read the American declaration of independence in 1789. Nevertheless, this fair, which naturally has economic implications, was aimed at improving the American economy, which suffered heavily in the 1929 World Economic Crisis. This international fair, apart from Germany, which made preparations for World War II, almost all of the great states and close to 60 members from different nationalities also participated and Turkey was among the countries that participated in the fair. The main aim of Turkey was to inform about the developments and developments made under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk and to promote Turkey and Turkish culture to the world public. In addition, the negative image of the“barbarian Turkish and black (Arab) Turk”in the world, especially in the US, was also wished to be erased. Another goal that Turkey hopes to achieve through the fair is to sign a number of trade agreements that will benefit the country's economy by establishing international trade relations. Starting in September 1939, when Germany invaded Poland, The World War II did not allow this fair to continue further. In addition, the financial difficulties of the fair and the terrorist movement against the fair - the explosion of a clock bomb in the fair area - led to the end of this international organization on 31 October 1939.