İnsan midesinin çeşitli kısımlarında ve pilor sfinkterinde elastik liflerin morfolojisi ve dağılım özellikleri
A Comparative study on the morphologia of elasic fibers in different divisions of human stomach; pylor syphincter, antrum, corpus
- Tez No: 48050
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTHAT KERİM ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal system, Elastic fibers
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
59 ÖZET 30 adet insan midesinde 5 ayrı kışımın özellikle de pilor bölgesinin elastik liflerinin uzunluğu, kalınlığı ve birim alandaki yoğunluğu ve ayrıca bu anatomik kısımların histolojik kalınlığı ile birlikte midenin antrum ve korpus kısımları kıyaslı olarak Verhoeff- Van Gieson birleşik elastik boyası ile histokimyasal olarak değerlendirildi. Hİstometrik ölçümler yapılarak sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Pilor bölgesindeki elastik liflerin boyu, kalınlığı ve birim alandaki yoğunluğu kaydadeğer ölçüde antrum ve korpustan daha yüksek değerde bulunarak bunun mide fizyolojisi ile ilgili ilişkisi tartışıldı. Anahtar kelimeler : Gastrointestinal sistem, elastik lifler.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY In 30 humans' stomachs, five different parts, particularly the length, thickness and density in the unit area of elastical fibers in the pylor section and also the histological thickness, the antrum and corpus sections of the stomachs were evaluated comparatively in a histochemical way with a Verhoef - Van Gieson compound paint. Results are evaluated statistically by making hystometric calculations. As a result of finding the thickness, length and density in the unit area of the fibers in the pylor section considerably in : higher value than antrum and corpus, the relation between this and the stomach physiology was discussed.