İntrakranial anevrizmaların fötal damar duvar yapısıyla ilişkisi
Relation of intracranial aneurysms with fetal arteriel wall structure
- Tez No: 48049
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ÖZBEK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Morfoloji, Morphology
 - Anahtar Kelimeler: İntrakranial anevrizmalar, Berry Anevrizma, Etiyoloji, Tunika Media Kalınlığı, Tunika Media'da ki Düz Kas Lifi Sayısı, Fötal Damar Duvar Yapısı, Intracranial Aneurysms, Berry Aneurysm, Etiology, Thicknees of Tunica Media, Number of Tunica Media's Smooth Cells, Fetal Arteriel Wall Structure :-L5"i
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
54 ÖZET Bu araştırma Eylül 1994 ile Kasım 1995 tarihleri arasında K.T.Ü Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında yapıldı. İntrakranial anevrizmaların etiyolojilerini ve yerleşimlerinde ki farklılıkların nedenlerini araştıran çalışmada; örnekler intrauterin yaşlan 21,2-38,4 hafta arasında değişen 24 fetus kadavrasından elde edilen karotis ve vertebrobasiler sistem arterlerinden alındı. Hematoksilen-eozin boyama tekniğine uygun olarak boyanan preparatlarda damar duvarında tunica media kalınlıkları ölçüldü ve tunica media' da ki düz kas lifleri sayıldı. Literatürle tartışılan araştırma sonuçlarında anevrizma yerleşimlerinin karotis sistemi arterlerinde % 85-90 ve vertebrobasiler sistem arterlerinde % 10-15 arasında oluşlarını açıklar nitelikte bulgular elde edilmedi. Bulgular anevrizmaların kongenital defectler üzerinde oluştuğunu ileri süren konjenital teoriden çok yıllarla gelişen dejeneratif değişiklikler ( aterosikleroz) nedeniyle oluştuğunu açıklayan dejeneratif teoriyi destekliyordu.
Özet (Çeviri)
55 RELATION OF INTRACRANIAL ANEURYSMS WITH FETAL ARTERIAL WALL STRUCTURE SUMMARY This study had been performent in Blacksea Technical University, Medical School, Department of Anatomy between September 1994 and November 1995. Etiologies and reasons of localizition dissimilarities of the intracranial aneurysms had been analyzed in this study. Specimens of carotid system and vertebrobasiler system arteries were obtained from the 24 human fetal cadaver brains who ranged in age from 21,2 to 38,4 weeks. Samples were stained by hematoxylin-eosin method and then tunica media thickness of the artery walls had been measured and smooth muscle fibers of the tunica media had been counted under microscope. Result were not the similar with the literature, in which almost all of them reported that aneurysms located 85-90 % in carotid system and 10-15 % in vertebro-basiler system. Results are also supported the degenerative theory which supports the idea that aneurysms develop with the degenerative changes on the artery wall, and contradicted with the congenital theory which claims that aneurysms develop on the congenital defects in artery.