Akıllı cam uygulamalarında kullanılabilecek siloksan fonksiyonlandırılmış karbazol polimerleri
Investigation of the electrochromic properties of siloxane functionalized carbazole polymers
- Tez No: 480547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Elektrokromik Polimerler, Siloksan Yan Gruplu Polimerler, Akıllı Cam Uygulamaları, Electrochromic Polymers, Siloxane Side Group Polymers, Smart Glass Applications
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında, elektrokromik uygulamalarda kullanılabilecek siloksan alkil gruplarına sahip karbazol türevli polimerler sentezlenmiştir. Bu tür bir polimer ana zincirdeki elektroaktif karbazol polimerinin görünür bölgede absorbsiyonu olmadığından dolayı nötral basamakta şeffaflık gibi elektrokromik uygulamalar için çok önemli bir özelliğe sahiptir. Yapıya yan zincir olarak ise film fazında kendiliğinden organize olma özelliğine sahip siloksan uç gruplar içeren alkil zincirleri eklenerek özellikle kararlılık gibi özellikleri iyileştirilmesiyle elektrokromik performansın arttırılması amaçlanmıştır. Siloksan fonksiyonlandırılmış karbazol polimeri döndürerek kaplama yöntemiyle, yarı iletken substrat yüzeyine kaplandıktan sonra cihaz performasını artırmaya dayalı farklı yöntemler kullanılarak Cam / ITO / polimer / Jel elektrolit / PEDOT :PSS / ITO / Cam konfigürasyonunda 5cmx5cm boyutunda elektrokromik cihazlar hazırlanarak performansları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, carbazole-derived polymers with siloxane alkyl groups, which can be used in electrochromic applications, have been synthesized. Kind of polymer has a very important speciality for electrochromic applications such as transparency in the neutral step because the main chain electroactive carbazole polymer is absorptive in the visible division. As the structural side chain, it is aimed to improve the electrochromic performance by improving the properties such as stability especially by adding alkyl chains containing siloxane end groups which are self-organizing in the film phase. Electrochromic devices 5cmx5cm were prepared and evaluated in Glass / ITO / Polymer / Jel electrolyte / PEDOT : PSS / ITO / Glass with dimensions of configuration by using different methods based on increasing the device performance after coating on the semiconductor substrate surface by siloxane functionalized carbazole polymer spin coating method.