Kütahya ilinden toplanan su örneklerinde arcobacter türlerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of arcobacter species from water samples collected from kutahya province
- Tez No: 480566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA İÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Arcobacter türleri, biyofilm oluşumu, refakatçi mikroorganizma, Arcobacter spp, biofilm formation, con-comitant bacteria
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili ve çevresinde bulunan çeşitli kaynaklardan toplanan su örneklerinde Arcobacter türlerinin varlığı, Arcobacter türlerine eşlik eden refakatçi mikroorganizmaların izolasyonu ve bu iki grup bakterinin biyofilm oluşturma özellikleri değerlendirildi. Kuyu suyu, tatlı su, katı atık suyu, çeşme suyundan izole edilen 98 adet numune incelendi. Moleküler identifikasyonu yapılan örneklerden 6 (%85.7) tanesinin Arcobacter butzleri, 1 (% 14.2) tanesinin ise Arcobacter skirrowii olduğu saptandı. Arcobacter türlerine eşlik eden refakatçi mikroorganizmaların izolasynları yapılarak, mikroskobik morfolojileri değerlendirildi. Yedi adet Arcobacter suşu ve 7 adet refakatçi mikroorganizmanın biyofilm şekillendirme yetenekleri ve primer kolonizasyondaki rolleri araştırıldı. Bu çalışma ile refakatçi mikroorganizmaların Arcobacter türleri ile aynı habitatı paylaşabildikleri ancak zayıf biyofilm yeteneklerinden dolayı primer kolonizasyonda rol alamayacakları sonucuna varıldı. Arcobacter türlerinde ise bir suş dışında tüm suşların zayıf biyofilm şekillendirdikleri saptandı. İdentifikasyonu yapılan 7 adet Arcobacter suşunun 11 farklı antibiyotiğe karşı duyarlılığı incelendi. İncelenen suşların %42'si gentamisine duyarlı, %14.28'i tetrasikline orta duyarlı iken %85.7'sinin tetrasikline dirençli olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of Arcobacter species, the isolation of accompanying microorganisms associated with Arcobacter species in water samples collected from various sources in Kütahya province and their biofilm formation ability of these two group of bacteria were evaluated. Ninety-eight water samples taken from well water, fresh water, solid waste water and tap water were examined. Following the isolation and molecular identification studies, 6 (85.7%) samples were found to be Arcobacter butzleri, and 1 (14.2%) sample were identified as Arcobacter skirrowii. The isolation of companion bacteria which associated with Arcobacter species was also performed and their microscopic morphology was evaluated. Seven Arcobacter strains and seven con-comitant bacteria were investigated for their ability to form biofilms formation and their role in prime colonization. In this study, it was concluded that companion microorganisms could share the same habitat as Arcobacter species, but they could not play a role in primary colonization due to their poor biofilm abilities. In Arcobacter species, all strains except one were found to form weak biofilms. The sensitivity of 7 identified Arcobacter strains against 11 different antibiotics was investigated. Of the percentage of strains examined, %42 were sensitive to gentamicin, %14.28 were moderately susceptible, to and %85.7 were resistant to tetracycline.